Gerda van der Veen (71) overleden

Afgelopen zondag is de fotografe Gerda van der Veen overleden na een lange ziekte. In de jaren zeventig en tachtig fotografeerde ze veel op straat in Amsterdam. Van 1957 tot 1971 was ze getrouwd met Ed van der Elsken.
Eind vorig jaar en begin dit jaar was nog een expositie met een vijftigtal foto’s te zien in De Flesseman, centrum voor ouderen bij de Nieuwmarkt. De tentoonstelling was mede georganiseerd door Jutka Rona, met wie Gerda van der Veen de laatste jaren nauw contact had. Volgens Rona ligt het in de lijn der verwachting dat het archief van Van der Veen wordt opgenomen door het Nederlands fotomuseum in Rotterdam.

Gerda van der Veen maakte in 1959 en 1960 met Van der Elsken een wereldreis, die uitmondde in het boek Sweet Life. In de jaren na de wereldreis kregen Van der Veen en Van der Elsken twee kinderen, Tinelou en Daan.

Ze deed het geluid bij een aantal van zijn films, en nog veel meer. In het het voorwoord van Sweet Life schrijft Van der Elsken: ‘We schrijven aan de hand van het script dat Gerda gemaakt heeft de montageaanwijzingen en het commentaar voor de televisiefilms, in de verduisterde baskamer van onze cabin ontwikkelen we de fotofilms, een deel van de negatieven wordt opgestuurd naar tijdschriftenredacties in Europa.’ Het voorwoord sluit af met de zin: ‘Dan een kindje maken en een boek.’

Gerda van der Veen was als fotografe auto-didact. In 1976 en 1977 kreeg ze documentaire foto-opdrachten van de gemeente Amsterdam, waarvoor ze straatactiviteiten fotografeerde als het Festival of Fools, Koninginnedag en straatfeesten. In 1977 richtte ze zich met name op het leven rond het Centraal Station). Verder deed Van der Veen opdrachten voor buurtkranten, actiebladen en dergelijke. Ze was lid van de GKf.

In 1976 was er werk van Gerda van der Veen te zien op de jaartentoonstelling van World Press Photo. In 1977 waren er groepstentoonstellingen in het Amsterdams Historisch Museum (Foto’s voor de stad) en in boekhandel Het Fort van Sjakoo, in 1978 in het Stedelijk Museum Amsterdam, en in 1979 in Groningen. In de zomer van 1981 was er in het Amsterdams Historisch een solo-tentoonstelling onder de titel Amsterdam je blijft lachen!

De afscheidsplechtigheid is op zaterdag 15 juli: om 11.30 uur bij Uitvaartcentrum Elders, Kruislaan 235 in Amsterdam-Watergraafsmeer, en vervolgens om 12.30 uur bij crematorium De Nieuwe Ooster, aan de overkant van de straat.

• Twee van Gerda van der Veens straattheaterfoto’s zijn te zien op de website van Maroesja Lacunes