Gerecsey interim-directeur bij Spaarnestad

Per 1 september heeft Spaarnestad Fotoarchief (SFA) Á?rpád Gerecsey aangesteld als interim-directeur. Hij zal zich de komende periode vooral bezig houden met het verstevigen van de financiële positie van SFA, een van de belangrijkste archieven op het gebied van (inter)nationale pers- en documentaire fotografie.
Á?rpád Gerecsey vult tijdelijk de vacature in die is ontstaan na het vertrek van Joop van Gennip. Van Gennip heeft in de afgelopen zeven jaar de functie van algemeen directeur bekleed. Gerecsey richt zich de komende maanden op het versterken van de financiële basis van SFA. Dit is noodzakelijk om het collectiebeheer verder te verbeteren, de toegankelijkheid en publieksactiviteiten uit te breiden en de ontwikkelingen op het gebied van beeldleverantie te kunnen volgen.

Kranten, publieksbladen, vakbladen, educatieve uitgevers, reclamebureaus, culturele instellingen, historici en researchers maken zeer regelmatig gebruik van het archief. Veel geraadpleegd en gebruikt worden in het bijzonder categorieën als sport, dagelijks leven, politieke gebeurtenissen, persoonlijkheden, lifestyle en mode, muziek en film, het Nederlands koningshuis en de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

SFA behoort tot de belangrijkste en omvangrijkste fotoarchieven ter wereld voor (inter)nationale pers- en documentaire fotografie. Zij geeft met haar miljoenen foto’s omvattende collectie een goed beeld van de ontwikkeling van de pers- en documentaire fotografie in de laatste 100 jaar. Tevens geven alle deelcollecties samen een zeer uitgebreid beeld van de grote maatschappelijke ontwikkelingen en het belangrijke nieuws in de 20ste eeuw, zowel nationaal als internationaal.