Gesprek in De Avonden met Henk Tas

VPRO-medewerker L.J.A.D. Creyghton gaat met Henk Tas in gesprek over z’n roots, z’n fascinatie voor Elvis en z’n altijd aanwezige muze; de Rock & Roll in al haar verschijningsvormen en facetten. Dat gebeurt woensdagavond in het radioprogramma De Avonden, tussen 21 en 22 uur.


In 2001 verscheen – onder de gelijknamige titel – een uitgebreide monografie met het werk van kunstenaar/fotograaf Henk Tas. 
Tas, die zijn vroege jeugd met zijn ouders in Canada doorbracht, na verloop van tijd terug keerde en in de jaren 70 afstudeerde aan de kunstacademie in Rotterdam, mag je volgens onze medewerker L.J.A.D. Creyghton gerust betitelen als “de ongekroonde koning” van de Nederlandse geënsceneerde fotografie.
Deze vorm van fotografie, met haar hoogtepunt eind jaren 80 van de vorige eeuw,  kwam min of meer voort uit wat we nu De Rotterdamse School noemen. Jonge, inventieve maar ook onrustige Rotterdamse kunstenaars als Gerald van der Kaap, Rommert Boonstra, Lydia Schouten en Henk Tas die nodig behoefte hadden aan F A N T A S Y en in hun respectievelijke studio’s en ateliers de meest tot de verbeelding sprekende taferelen vervaardigden.

• Het gesprek is na afloop, evenals eerdere afleveringen van De Avonden, ook te beluisteren via de VPRO website