Getty deelt drie beurzen uit

Getty Images geeft de fotografen Jonathan Lowenstein, Jonathan Torgovnik en Leo Maguire financiële en redactionele ondersteuning voor het opzetten van nieuwe fotodocumentaires, aldus een persbericht van het fotoagentschap annex beeldarchief.
Het persbericht vervolgt:

Deze winnaars zijn gekozen uit 124 deelnemers uit 37 landen en door een jury bestaande uit:
* Michele McNally, assistant managing editor bij The New York Times
* Elisabeth Biondi, visuals editor bij The New Yorker
* Paolo Pellegrin, fotograaf bij Magnum Photos (Italië)
* W. M. Hunt, medeoprichter van Hasted-Hunt Gallery in New York

Behalve $ 20.000 aan prijzengeld ontvangen de winnaars bij het uitvoeren van hun projecten redactionele ondersteuning van de foto-editors van Getty Images.

“Shadow Lives USA” heet het winnende fotojournalistieke project van Jonathan Lowenstein. Het documenteert vanuit zes verschillende invalshoeken de ervaringen van mensen die via de Amerikaans-Mexicaanse grens de Verenigde Staten proberen binnen te komen. Lowenstein stelt dat het in een zeer gepolariseerde omgeving van essentieel belang is om via genuanceerde en nauwkeurige beelden van de ervaringen van illegale arbeiders een bijdrage te leveren aan de discussie over het Amerikaanse immigratiebeleid. Dankzij zijn vele reizen en langdurige inspanningen om de slechte situatie van illegale immigranten in beeld te brengen, is hij in staat duurzame relaties aan te knopen met de mannen en vrouwen die in de schaduw van de Amerikaanse samenleving leven. Hij is van plan met behulp van zijn Getty Images Grant for Editorial Photography het project in juni 2008 te voltooien. Lowenstein woont in Chicago (Illinois, VS).

“Lords of the Lane”, het winnende fotojournalistieke project van Leo Maguire, heeft als thema de wereld van zigeunervechters in Engeland. Zij vechten met blote handen. Met zijn Getty Images Grant for Editorial Photography kan hij onderzoek doen naar de romantiek en traditie van een cultuur die gebaseerd is op meedogenloze waarden en waarin vechters liever sterven dan hun gezicht en geld verliezen. Maguire wil de druk onderzoeken die deze vechters ondervinden om aan de top te blijven, hoe ze hun entourage onderhouden en omgaan met hun familie, hun geliefden en deze zeer traditionele samenleving. Hun wereld bestaat onder meer uit hondengevechten, “hare coursing” (waarbij honden op een haas jagen), drinken en gokken. Dit biedt de fotograaf de kans bizarre en uitzonderlijke gebeurtenissen in beeld te brengen, die zich letterlijk in zijn achtertuin afspelen. Leo Maguire woont in Brighton, Engeland.

In het project van Jonathan Torgovnik, “Intended Consequences”, worden 50 vrouwen gevolgd die tijdens de genocide in Rwanda 13 jaar geleden zijn verkracht en als gevolg daarvan zwanger zijn geworden en kinderen hebben gekregen. Torgovnik wil zijn project grotendeels opbouwen rond een serie beschrijvingen die bestaat uit sociale portretten, audio-interviews en tekstuele bespiegelingen. Hij is van plan zijn Getty Images Grant for Editorial Photography te gebruiken voor het fotograferen en interviewen van overlevenden en hun kinderen. Hij wil met zijn beelden een campagne voor sociale rechtvaardigheid opzetten die zich richt op de behartiging van hun belangen op internationaal niveau. De geschiedenis herhaalt zich op dit moment in de regio Darfur in Sudan, en juist daarom is Torgovnik ervan overtuigd dat deze Rwandese stemmen nu gehoord moeten woorden en dat de slachtoffers en overlevenden van deze genocide nooit vergeten mogen worden. De foto’s van Torgovnik, die in New York (VS) woont, zijn beschikbaar op de site van Getty Images.

Meer informatie over het beurzenprogramma, de juryleden, de winnaars, hun projecten en portfolio’s