Getty Images in de zorgen

Het webmagazine Photo District News (PDN) publiceerde gisteren en vorige week vrijdag twee stukken waaruit op te maken valt dat er bij het internationaal operende fotoagenschap Getty Images draconische maatregelen genomen worden om het tegenvallende rendement te verbeteren.
Vrijdag meldde PDN dat een interne memo van Getty melding maakte van tenminste 28 ontslagen. Het zou onder andere twee ‘senior vice presidents’ en de ‘director of photography for editorial’ betreffen. Daarnaast ging het gerucht dat de hele verkoopafdeling van de Newyorkse vestiging opgedoekt zou worden.

Het opperhoofd van Getty, de ‘CEO’ Jonathan Klein, noemde deze berichten gisteren ‘niet accuraat en overdreven’: ‘… en natuurlijk handhaven wij de verkoopcapaciteit in New York’. Inmiddels zijn er ook ontslagen bij de Britse vestiging van het fotobureau aangekondigd. PDN’s bron binnen het bedrijf bevestigde dinsdag dat de berichten van vrijdag kloppen.

Gisteren werden op een sombere bijeenkomst de kwartaalcijfers van Getty Images bekend gemaakt. Met een omzet van 198 miljoen dollar in het derde kwartaal bleef Getty 7 tot 12 miljoen onder de eerder gepubliceerde verwachtingen. Het bedrijf stelde haar omzetverwachting over het hele jaar bij tot 800 miljoen dollar. Zowel het aantal verkochte rechtenvrije als ‘rights-managed’ foto’s daalde, respectievelijk met 4 en 1 procent. Al met al realiseerde Getty het laatste kwartaal toch nog 2,5 procent omzetvergroting ten opzicht van vorig jaar. Wat dit betekent voor de Getty-aandelen, die vanaf november 2005 van 90 dollar tot 50 dollar (afgelopen vrijdag) in waarde verminderden, is nog niet te voorzien.

Klein kondigde gisteren aan dat het bedrijf een nieuw systeem, intern aangeduidt als ‘Open’, zal implementeren. Binnen die aanpak kunnen alle betrokken professionele fotografen hun beelden aanbieden voor distributie. Redacteuren bepalen welke beelden vervolgens ‘online’ worden aangeboden. iStockPhoto, een bedrijf dat acht maanden geleden door Getty werd aangekocht, werkte al zo. In de visie van Klein zal deze aanpak tijd en geld besparen.

De iStockPhoto-divisie groeit voorspoedig, zo meldde Klein. Het is de marktleider in het segment dat ‘micropayment stock image sites’ wordt genoemd. Op dergelijke webplekken kunnen gebruikers al vanaf 1 dollar een foto voor plaatsing downloaden.

Getty zit nu wel met de paradox dat de ene divisie rechtenvrije foto’s in hoge resolutie aanbiedt voor 5 dollar, terwijl andere delen van het bedrijf daar gemiddeld 248 dollar voor rekenen. Dat betreft uiteraard een andere categorie beelden (exclusiever en van een hogere kwaliteit), maar het blijft een merkwaardig fenomeen.

• Eerder op Photoq: Getty Images koopt iStockphoto.com

• Voor het complete verhaal op Photo District News, zie: www.pdnonline.com