Getty Images koopt Diana-archief

Getty Images heeft het Prinses Diana Memorial Trust Archief aangekocht, een fotocollectie van één van de meest gefotografeerde gezichten van de 20e eeuw. De foto’s zijn gemaakt door de fotografe Jayne Fincher, die prinses Diana volgde vanaf haar verloving met prins Charles tot haar tragische dood in 1997 en in de loop der jaren een nauwe band met de prinses ontwikkelde.
De collectie, die zal worden omgedoopt tot het Prinses Diana Archief, wordt ondergebracht bij het Hulton Archief van Getty Images. De trust heeft het materiaal aan Getty Images verkocht, omdat het zich verder wil concentreren op het liefdadigheidswerk. Bovendien kan de collectie op deze wijze verder onder de aandacht worden gebracht van een veel groter publiek dan tot dit moment.

Jayne Fincher is de dochter van de persfotograaf Terry Fincher, wiens foto’s ook deel uitmaken van de collectie. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw was ze aanwezig bij alle belangrijke ontmoetingen van prinses Diana met de pers, zowel in het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten. Haar vriendschap met de prinses resulteerde in een persoonlijke en aangrijpende collectie van meer dan 20.000 zwart-wit- en kleurenfoto’s.

‘Ik ben ontzettend blij dat de collectie bij zo’n respectabele organisatie wordt ondergebracht. De collectie vertegenwoordigt 17 jaar van mijn werkende leven en betekent enorm veel voor me,” aldus Jayne Fincher. “Ik ben ervan overtuigd dat de collectie bij de deskundige medewerkers van het Hulton Archief in goede handen is en dat zij de foto’s zullen opslaan, conserveren en toegankelijk maken voor een wereldwijd publiek.’

www.gettyimages.com/archival