Getty Images verwerft archief Michael Ochs

Getty Images maakte vandaag de laatste aanwinst op het gebied van beeldmateriaal bekend. Door de aankoop van het archief van Michael Ochs, een gerenommeerde collectie foto’s uit de muziek- en amusementsindustrie die zijn gemaakt tussen de jaren ’40 en de jaren ’90 van de vorige eeuw, heeft Getty Images nu fotomateriaal van musici tijdens liveoptredens, speciale gebeurtenissen en in privé-situaties voorradig. Daarnaast omvat de collectie beelden van bekende personen uit de amusementswereld tijdens optredens in films, televisieprogramma’s en sociale documentaires.
Vervolg van Getty’s persbericht:

Michael Ochs, broer van de folkzanger Phil Ochs, begon halverwege de jaren ’70 van de vorige eeuw beelden te verzamelen die afkomstig waren uit verschillende bronnen zoals fotografen van beroemdheden, nalatenschappen van artiesten, platenlabels, uitgevers en zelfs uit de garages van gepensioneerde platenbazen. Dit beeldmateriaal is vastgelegd door onder meer de fotografen:

– James Kriegsmann, huisfotograaf van de Cotton Club in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Hij maakte enkele van de eerste foto’s van Frank Sinatra en Simon & Garfunkel.

– Don Paulsen, die eind jaren ’60 toegang had achter de coulissen van het Apollo Theatre en zo een indrukwekkende reeks beelden van de grote Motown-sterren kon maken.

– Earl Leaf, die de carrière van Marilyn Monroe op foto vastlegde en later talrijke musici van Elvis Presley tot Bruce Springsteen vereeuwigde.

Naast een uitgebreide collectie beelden van beroemdheden bevat het archief tal van zeldzaam en niet eerder gepubliceerd materiaal. Daarmee biedt het een uniek overzicht van de 20e-eeuwse popcultuur, aldus Getty. ‘Vooral muziekliefhebbers zullen ontzettend blij zijn met de aankoop van deze bijzondere collectie, die zonder twijfel een van de mooiste in zijn soort is,’ aldus Matthew Butson, vice-voorzitter van het Hulton Archief van Getty Images. ‘We zijn blij dat we Michael Ochs en zijn medewerkers hebben kunnen engageren. Hun kennis, ervaring en enthousiasme voor alles wat met muziek te maken heeft is ongeëvenaard.’

De laatste drie decennia hebben beelden uit het archief van Michael Ochs hun weg gevonden naar de muziek- en amusementswereld en naar tal van communicatie-uitingen zoals:

– Muziek – meestal opnieuw uitgebrachte cd’s, waaronder vrijwel alles van de platenlabels Rhino en Bear Family

– Televisie – “ABC News”, “American Idol”, “The Sopranos”

– Films – “Dream Girls”, “Walk the Line”, “Ray”

– Publicaties – biografie van muziekproducent Phil Spector “He’s a Rebel”, “Johnny Cash: The Biography”, “Louis Armstrong’s New Orleans”

– Advertenties – Hennessy, GAP, Kenneth Cole

Vanaf begin april zullen circa 15 duizend gedigitaliseerde beelden uit het archief van Michael Ochs beschikbaar zijn. In de loop van 2007 zullen hieraan circa 60 duizend beelden worden toegevoegd. Getty Images zal alle rechten en clearances overnemen, zodat de licentieprocedures verder worden gestroomlijnd.

‘Met de overdracht van de collectie wordt dit belangrijke stuk popcultuur op ruime schaal toegankelijk zonder afbreuk te doen aan de integriteit,’ aldus Michael Ochs. ‘Getty Images is perfect toegerust om het beeldmateriaal te conserveren en voor iedereen gemakkelijk toegankelijk te maken.’ Getty Images is momenteel bezig met de digitalisering van het kwalitatief hoogwaardige archief van Michael Ochs.

Het Hulton Archive

Het Hulton Archive, ooit opgezet in 1854, biedt een enorme hoeveelheid aan origineel en wereldwijd fotografisch materiaal met beelden uit het begin van de opkomst van fotografie tot heden. De historische collectie van Getty Images bevat meer dan 75 miljoen creatieve, redactionele en entertainment beelden en 30.000 uur aan historisch filmmateriaal. Tot het aanbod behoren ook diepdrukken, landkaarten, strips, schetsen, litho’s en illustraties. Eén miljoen beelden zijn nu online beschikbaar. Het Hulton Archive fascineert en neemt je terug in de tijd. De diverse collecties in het Hulton Archive in Londen nemen in totaal zo’n 25 kilometer lang aan rijen in beslag.

Over Getty Images

Getty Images is ’s werelds grootste aanbieder van stilstaande en bewegende beelden. Communicatieprofessionals wenden zich als eerste tot Getty Images om beeldmateriaal te zoeken, te kopen en te gebruiken. De prijswinnende fotografen en het bekroonde beeldmateriaal zorgen ervoor dat klanten inspirerend werk kunnen verwachten. Het hoofdkantoor van Getty Images is gevestigd in Seattle, Amerika. Hiervandaan worden klanten in meer dan 100 landen bediend. Getty Images is overtuigd van de kracht van beelden om positieve veranderingen te bewerkstelligen, kennis over te dragen, te informeren en te amuseren.

• Meer informatie over Getty Images: www.gettyimages.com