Gevangenisstraf voor fotograferen in rechtszaal

In Engeland zijn er twee personen het afgelopen jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk zes en twaalf maanden voor het fotograferen van rechtszaken met hun mobiele telefoon.
Een zware straf voor een klein vergrijp zou je zeggen, maar het gebruik van mobiele telefoons met een camera in de rechtszaal is een groot probleem. De privacy van de rechters, de getuigen en de openbare aanklager wordt hier door geschonden, met als gevolg intimidatie en geweld. Desondanks worden er wel televisiecamera’s toegelaten voor een pilot van zes weken die in feite dezelfde wet breken waarop de fotografen zijn veroordeeld.

Camera’s toelaten in de rechtszaal is in sommige landen volkomen geaccepteerd. In Amerika is de rechtspraak een mediacircus geworden, met speciale Court-TV kanalen kan het publiek elke rechtszaak volgen. Door het publiek te laten zien wat er gebeurd binnen een rechtszaal wil men verzekeren dat er rechtvaardig wordt gehandeld.

In Schotland pakken ze het anders aan, daar laten ze de laatste acht jaar onder strikte regels camera’s toe in de rechtszaal. De meeste andere Europese landen hanteren dezelfde regels, ook in Nederland is er een persrichtlijn gerechten. Deze is in 2003 gezamenlijk opgesteld door de persrechters en dient als uitgangspunt voor de persvoorlichting.

Download: Persrichtlijn (pdf).