Gevecht om foto Obama

De freelance fotograaf Mannie Garcia ligt overhoop met de Associated Press. Hij eist de auteursrechten van de door hem gemaakte foto van Barack Obama, die de basis legde voor de Hope poster, grootschalig gebruikt gedurende Obamas campagne. De A.P. zegt dat Garcia geen recht heeft op copyright. Garcia is naar de rechter gestapt.
De ontwerper van de Hope poster Shepard Fairey heeft enkele maanden geleden ook al een rechtszaak tegen de A.P. aangespannen omdat hij tevens in aanmerking zou moeten komen voor de copyrights. Hij kreeg toen te horen dat hij een bestaande foto had bewerkt, en dus nergens recht op heeft.

Een woordvoerder van de A.P. liet weten de situatie van Garcia te bespreken maar is er hoe dan ook van overtuigd dat de A.P. de copyrights in handen heeft, omdat Garcia toen hij de foto nam in loondienst van het foto-agentschap was. Garcia zegt nooit een contract te hebben getekend aangaande de rechten van foto’s.

De advocaat van Garcia, George F. Carpinello, zegt dat zijn cliënt vindt dat ‘zowel de A.P. als Fairey geen recht hebben op de copyrights’. Alleen hij heeft dat.

Garcia nam de foto in de lente van 2006. Obama luistert aandachtig naar een gesprek over Darfur bij de National Press Club in Washington. Fairey bewerkte de foto toen hij van Time Magazine de opdracht kreeg de cover voor de editie ‘persoon van het jaar 2008’ te realiseren.

De bewerkte foto werd via de website van de Obama campagne als poster verkocht en een museum in Chelsea verkocht een gelimiteerde opgave van 200 voor 1200 dollar per stuk. Duidelijk is dus dat er veel geld met de foto / poster gemoeid gaat.