Gezichten van de Indische buurt

De jonge fotograaf Maarten Tromp woont in Amsterdam-Oost, in het deel dat de Indische buurt heet. Hij was er al een tijdje aan het fotograferen toen hij zag hoe een incident in 2006 de manier waarop er naar zijn woonomgeving gekeken wordt ingrijpend veranderde. In zijn boek De buurman, z’n ex & de eigenaar van de wasserette wil hij dat beeld nuanceren.
Beeldvorming is in ons informatietijdperk steeds belangrijker geworden. We krijgen over veel mensen, gebeurtenissen en plaatsen zaken te zien, te horen en te lezen. Steeds sneller werkende media en steeds haastiger mediamensen beïnvloeden die beeldvorming, ’the image’. Wij hebben het veelal te druk om ons te verdiepen en voor het gemak geloven wij de ons gepresenteerde meningen. Zo ontstaat beeldvorming die steeds meer gebaseerd is op sensaties, dramatische gebeurtenissen, waarvan de media ons in een momentopname op de hoogte brengen.

Rond 1980 was de Indische buurt een krakersbolwerk. Hele straten die gerenoveerd zouden worden – een proces dat veel tijd kostte – zijn tijdelijk bewoond door jongeren die betaalbare huisvesting zoeken. Een groot deel van de oorspronkelijke bewoners verhuizen naar Almere en Purmerend. In dezelfde periode betrekken steeds meer gastarbeiders, kinderen van gastarbeiders, Surinamers en Antillianen een woning in de straten met namen als Java-, de Bali- en Molukkenstraat.

Tromp heeft de afgelopen drie jaar op die straten gefotografeerd, overdag en ’s nachts. Dicht op de mensen. Een verwarde vrouw met twee Albert Heijn tassen, een oudere moslim met een rode baard, drie stoere Marokkaanse adolescenten, vier even stoere Marokaanse volwassen kerels midden in de nacht in een sportwagen en diverse fijne meiden uit Oost.

Dit boek schetst een ander beeld dan de media die twee jaar geleden met zijn allen op de gevolgen van een steekpartij doken. Kranten en zendgemachtigen brachten een steeds groter verhaal: trefwoorden waren ‘rassenrellen’ en ‘ghettovorming’. Tromp zag het op televisie, keek vervolgens uit zijn raam en ging de straat op. Dat wat hij de afgelopen jaren zelf aantrof, fotografeerde hij en de beste foto’s uit die serie staan in dit boek.

Maarten Tromp (1980) heeft in 2005 zijn diploma gehaald bij de afdeling fotografie van de Koninklijke Academie voor Kunsten in Den Haag. Hij werkt aan eigen projecten en in opdracht.

Dit boek met de lange titel vergt enig inlevingsvermogen: bladeren en dan weer terugbladeren. Op een goed moment ben je er dan: Amsterdam-Oost, de Indische buurt, een wijk met een geschiedenis en met een toekomst. De meeste mensen die de fotograaf er fotografeerde zijn maar al te trots op de plek waar zij wonen.

De buurman, z’n ex & de eigenaar van de wasserette
foto’s en tekst: Maarten Tromp
vormgeving: het ijzeren gordijn
paperback, 152 pagina’s, 19 bij 24,5 cm, 69 foto’s in full colour
uitgever: Veenman
prijs: 25 euro
editie: 50 genummerde boeken inclusief een handgemaakte print van 16 bij 24 cm: 100 euro.

Zie de opengeslagen pagina’s uit dit boek