Gimmicks voor het übergadget

Over enkele weken introduceert Apple de iPhone in Nederland. Talloze sofwarehuizen ontwikkelden al nuttige, grappige of idiosyncratische hulpprogrammaatjes voor de zaktelefoon met het hoogste snob-appeal.
De site Techcrunch publiceerde op 9 juni een overzicht van de aangroeiende reeks functies die -al dan niet gratis- aan de iPhone toegevoegd kunnen worden. Wel handig lijkt de boodschappenlijst, die communiceert met de gps die standaard in de nieuwe versie wordt meegeleverd. Wanneer je in de buurt komt van de locatie waar je iets moet halen of afgeven, krijg je een signaal van je mobieltje.

Verder is er software om direct je blog up te daten, compacte versies van verschillende populaire computerspelletjes, virtuele muziekinstrumenten- en compositieprogrammatuur en Sling Media maakt het mogelijk alle tv-kanalen die je thuis hebt ingesteld te bekijken. Phanfare ordent je foto’s, biedt de mogelijkheid tot captions en creëert slideshows, die je direct op het web kunt vertonen.

Ook eBay wil niet achterblijven en paste haar software aan, zodat je vanaf het apparaat, mee kan (blijven) bieden op de wereldwijde veilingplaats. Voor de ambitieuze (semi-)professionele fotograaf is nu ook software beschikbaar van Associated Press. Die applicatie ontvangt nieuws gerelateerd aan de plek waar je je bevindt. Daarnaast is er een directe verbinding met het beeldarchief voor ‘burgerjournalisten’, zodat je altijd je ‘lucky shot’ via AP direct de wereld in kan sturen.

• Voor het gehele ‘applicatie-overzicht’ zie: www.techcrunch.com