GKf organiseert avond documentaire fotografie


Komende donderdag organiseert de GKF een thema-avond over documentaire fotografie, met als opzet om de grenzen van dit genre te verkennen. De avond vindt plaats in het Foam café.

Uit het persbericht:

Terwijl de journalistieke en documentaire fotografie steeds stringentere eisen krijgen opgelegd ten aanzien van het waarheidsgehalte van de foto, maken veel kunstenaars gebruik van documentaire strategieën om een commentaar te leveren op de hedendaagse beeldvorming.

Het Fonds BKVB heeft hierop gereageerd door een intendant documentaire fotografie aan te stellen die de toepassing en mogelijkheden van de documentaire fotografie als kunstvorm gaat onderzoeken. Dit gaat vergezeld met een aan fotografie te besteden budget. Het is misschien een moment voor scherpslijpers over ware of pure fotografie, maar het kan ook juist een moment zijn om het volledige spectrum van mogelijkheden in de documentaire fotografie te bekijken en omarmen.

Onder de bezielende leiding van Andrea van Pol worden de volgende gasten bevraagd over hun keuzes en ervaringen binnen de fotografie. Andrea heeft 5 jaar lang een kunstprogramma gepresenteerd voor RTVNH en presenteert nu het radio en tv- programma ‘Vroege Vogels’ bij de VARA.

NOOR, geldt als een bolwerk van de journalistieke documentaire fotografie. Dit agentschap, met als initiatiefnemer Kadir van Lohuizen bestaat verder uit Stanley Greene, Jan Garup en nog 7 andere fotografen van top niveau. Claudia Hinterseer, de directeur is afkomstig van World Press Photo. Kadir van Lohuizen of Claudia Hinterseer zullen NOOR vertegenwoordigen.

Annelies Kuiper, is een aantal maanden geleden aangesteld als intendant Documentaire fotografie bij het Fonds BKVB. Haar positie en het te vergeven budget zou de documentaire fotografie moeten bevorderen.

Andrea Stultiens, won de bouw in beeldprijs 2009. Legt zich toe op het combineren van fotografie met gevonden foto’s en amateur beelden om zo een complex verhaal te vertellen. Als vorm voor haar beeldende projecten kiest zij veelal voor eigenzinnig vormgegeven boeken.

Kim Bouvy, werkt met fotografie en tekst. Ze focust zich op de hedendaagse ‘Condidion Urbaine’. Kim werkt als een freelance schrijver en is curator en organisator in het gebied van fotografie.

DONDERDAG 24 SEPTEMBER, 20.00 uur aanvang programma 20.15
in het FOAMcafé, KEIZERSGRACHT 609 Amsterdam.
Reserveren mogelijk bij Lizet 020-6124627. Niet leden 3 euro.