Glasnegatieven rommelmarkt blijken fortuin waard

Een Amerikaan, die op een rommelmarkt 45 dollar neerlegde voor een kistje met glasnegatieven, blijkt een goede deal te hebben gedaan. Deze week maakte een team van deskundigen bekend dat de negatieven afkomstig zijn van de Amerikaanse fotograaf Ansel Adams (1902-1994) en zo’n 200 miljoen dollar waard zijn. Adams erfgenamen betwisten dit.
De gelukkige eigenaar, Rick Norsigian, kocht tien jaar geleden op een rommelmarkt het kistje met de 65 glasnegatieven. Volgens experts is het werk afkomstig van de wereldberoemde Ansel Adams. Een invloedrijke fotograaf uit de twintigste eeuw, die vooral bekend is van zijn zwart/wit landschapsfoto’s . Op de negatieven zijn landschappen in een park te zien en straatbeelden uit San Francisco. Ze stammen uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw.

De vondst is opmerkelijk , niet alleen omdat het om werk van de beroemde fotograaf betreft, maar ook omdat het vroege werk van Ansel Adams grotendeels verwoest is tijdens een brand in 1937. En ondanks dat experts tien jaar met de bewijsvoering bezig zijn geweest, is niet iedereen overtuigd van deze uitkomst. De nabestaanden van Ansel Adams spreken van bedrog en fraude en vinden het onverantwoord te claimen dat de negatieven echt van Adams zijn.

BBC : Painter ‘finds’ lost Ansel Adams negatives

NOS: Negatieven blijken fortuin waard

The Ansel Adams Gallery: Response to Article