Goedbezochte YiP-veiling haalt aardige opbrengst

Een Wessing voor 950 euro, een Ad Windig voor 1400, en de enige met vier nullen werd een foto van Rineke Dijkstra. De fotografieveiling van YiP leverde de organisatie een ton aan steun op, door de verdrievoudiging van de veilingopbrengst door hulporganisaties.
Stichting YiP (Young in Prison) is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet in voor jeugdige gevangenen in ontwikkelingslanden. Met een theater- en muziekfestival in Paradiso en een fotografieveiling in Arti et Amicitae heeft YiP afgelopen weekeinde aandacht en fondsen voor de goede zaak gegenereerd.

Op het aangekondigde aanvangstijdstip van de veiling was het nog tamelijk rustig in de statige societeitszaal van Arti. Maar toen veilingmeester Jan Pieter Glerum twintig minuten later het eerste kavel introduceerde, zaten en stonden er een kleine driehonderd man.

Er werd geanimeerd geboden, waarbij acht foto’s boven de 1000 eurobarriere uitkwamen. Daar waren twee fraaie historische drukken van Eva Besnyo en Ad Windig bij. Zij brachten respectievelijk 1500 en 1400 euro op. Foto’s van tijdgenoten als Carli Hermes, Dana Lixenberg, Kadir van Lohuizen, Hans van der Meer, Erwin Olaf en Liza May Post gingen voor bedragen tussen 1000 en 1900 euro van de hand. Voor het portret van Rineke Dijkstra, twee Engelse schoolmeisjes, werd een keer geboden: 10.000 euro.
Ook de foto’s van Koos Breukel, Ad van Denderen en Koen Wessing leidden tot levendigheid en werden op 950 euro afgehamerd.

Fotografen, nabestaanden en de verzamelaar Willem Diepraam schonken in het totaal 56 foto’s. Een groot aantal particulieren en instellingen werkten mee en verleenden diensten of stelden materialen ter beschikking. De kopers betaalden wat zij geboden hadden: opgelden en b.t.w. waren niet van toepassing.
Zoals aangekondigd was, werd een deel van de opbrengst verdrievoudigd door de charitatieve organisaties ICCO en Wilde Ganzen. Door de inzet en gulheid van de betrokken personen en organisaties werd het projectbudget het YiP deze middag bijna 100.000 euro groter.

Zie PhotoQ op 13 september 2005: Fotoveiling voor jongeren in gevangenis