Greenpeace vertelt over inzet fotografie

In een interview met PDN vertelt John Novis, hoofd van de fotografie afdeling Greenpeace International, hoe een NGO als Greenpeace fotografie inzet en welke rol de fotografen vervullen die meewerken aan de campagnes.
Afgelopen drie jaar hebben verschillende fotografen die voor Greenpeace werken prijzen gewonnen als de World Press Photo Award. Hoewel het winnen van prijzen niet het oorspronkelijke doel is van de campagnes, levert het wel de aandacht op waar Greenpeace naar zoekt. Vroeger werden vooral de acties en harde nieuwsfeiten vastgelegd. Tegenwoordig wordt er meer aandacht besteedt aan documentatie en het vertellen van grote verhalen.

John Novis vertelt dat de prijzen vaak gaan naar de langlopende projecten en de documentaires in plaats van de snelle nieuwsfoto’s. John Novis zegt ook dat de fotografie in opdracht van Greenpeace niet zo zeer journalistiek is, maar vooral onder foto-activisme valt.

Greenpeace werkt niet met grote agentschappen omdat de rechten te ingewikkeld zijn, maar met onafhankelijke fotografen. Deze worden geografisch geselecteerd maar ook op vaardigheden. Bovendien beschikken ze over een grote database en worden fotografen die goed met een bepaald onderwerp om kunnen gaan vaker ingezet. Zo wordt de Nederlandse fotograaf Robert Knoth vaak gevraagd voor campagnes die gaan over nucleaire rampen.

Nieuwe fotografen worden enkel aangedragen door de nationale afdelingen van Greenpeace. Vroeger stonden fotografen nogal snobistisch tegenover het fotograferen voor een NGO. Tegenwoordig zien steeds meer fotografen hier mogelijkheden in. John Novis verklaart dat er een andere manier van denken voor nodig is. Niet elke fotograaf kan werken in een team en is bereid te werken met een gerichte opdracht.

In de toekomst hoopt John Novis de fotografie meer te concentreren op de mogelijkheden die het internet met zich meebrengt. Zo zullen er meer multimedia projecten volgen waarbij fotografie, video en audio worden gecombineerd.


PDN: How to Land an NGO Assignment

Eerder op PhotoQ: Verhouding fotojournalistiek en ngo’s blijft wringen