Greep

Voordat de Titanic voor zijn eerste reis van Southampton naar New York in 1912 de haven verliet – om nog geen vier dagen later door de golven te worden verzwolgen – is de boot destijds klaarblijkelijk eerst nog in een andere greep geraakt: die van de fotografie.

De tewaterlating van de Titanic vindt op 31 mei 1911 plaats zonder scheepsdoop…zonder de bijbehorende woorden: Ik wens u een behouden vaart…. Dat was bij de Engelse rederij White Star Line nu eenmaal niet zo gebruikelijk. Wel komt er, op het moment dat de boot aan het water wordt toevertrouwd, helaas een arbeider om het leven. Probeerde hij het schip tevergeefs tegen te houden?

Pas een jaar later vertrekt het luxe gevaarte – volgeboekt en wel – onder leiding van kapitein Edward John Smith op 10 april naar het verre Amerika, dus tijd genoeg voor een fotosessie. Zo’n grote boot prikkelt natuurlijk de verbeelding en aangezien niet alleen de scheepsbouw maar ook de fotografie zich volop ontwikkelt, leidt dit alles tot… een experiment.

Zo wordt de man met de hoed een icoon. Hij wil het schip uit de golven tillen. Zijn voorzichtige greep laat ruimte genoeg om ons kijkers een blik op de reddingssloepen te gunnen. Dat moeten er 64 zijn, maar zoveel tellen we er niet. Ze zouden volgens de reder het uitzicht van de 2200 passagiers maar bederven- of erger: hun bezorgdheid opwekken. En daarom zijn het er slechts 32 geworden- we ontwaren ze nauwelijks .

Op 14 april luidt Frederick Fleet, de matroos in het kraaiennest, om 23.40 uur driemaal de alarmbel: vlak voor de boeg van het schip doemt een ijsberg op. Even later begint de Titanic al onder de handen van eerste stuurman Murdoch te draaien. Een uitwijkmanoeuvre. Desondanks ramt de gigant de – tevens gigantische – ijsberg en zinkt die nacht om 02:18 uur.

Alleen op de bodem van het bakje ontwikkelaar in die onbekende doka werd de Titanic toch nog gered.

 

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.