Groeneveldprijs 2011 voor John Berger

John Berger (1926), Brits schrijver, denker en kunstenaar, ontvangt op 27 november de Groeneveldprijs 2011 als ‘lifetime achievement award’. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Stichting Groeneveld aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor het debat over landschap en platteland en daarbij een afwijkend, kritisch geluid laat horen. Berger heeft ook gezaghebbende essays over fotografie geschreven.
In 1980 verscheen Bergers bundel About Looking, met onder meer de essays The Suit and the Photograph (over August Sanders beroemde portret van drie jonge boeren), Photographs of Agony (over oorlogsfotografie, met name van Don McCullin), Paul Strand en Uses of Photography. Berger maakte in samenwerking met fotograaf Jean Mohr in 1982 het boek Another Way of Telling, met theoretische verhandelingen over fotografie. Twee jaar later verscheen zijn uitgebreide essay And Our Faces, My Heart, Brief as Photos.

John Berger is één van de meest invloedrijke denkers van de tweede helft van de 20ste eeuw, aldus een persbericht van de stichting Groeneveld. In 1972 werd hij bekend met de televisieserie Ways of seeing over esthetische waarden in de Westerse cultuur. In deze serie stelde hij indringende vragen over verborgen ideologieën in culturele uitingen.

Het persbericht meldt verder:

Een rode draad in het werk van Berger is de cultuur van de vooruitgang versus de cultuur van het overleven. Berger was één van de eerste die het lineaire vooruitgangsdenken ter discussie stelde en er een ontwikkeling gebaseerd op wederkerigheid en cyclische processen tegenover zette; duurzaamheid avant la lettre.

Zo beschreef hij in de trilogie ‘De vrucht van hun arbeid’ de levens van de mensen in relatie met het landschap en de dieren in de Haute-Savoie in Frankrijk waar hij sinds de jaren zeventig woont en werkt. In zijn essay Why look at Animals laat Berger zien hoe dieren uit ons dagelijks leven verdwenen en zijn gemarginaliseerd.

Groeneveldprijs
De Groeneveldprijs bestaat sinds 2000 en is een initiatief van de Stichting Groeneveld in samenwerking met Kasteel Groeneveld, buitenplaats voor stad en land. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5000,-
Kasteel Groeneveld maakt deel uit van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en verzorgt onder andere discussies over de verschillende vormen van gebruik van het landelijk gebied.
De Stichting Groeneveld heeft als doel dit debat te bevorderen en ondersteunt daartoe de activiteiten van Kasteel Groeneveld.

Symposium
Het werk van John Berger staat centraal op een symposium op 11 april 2012 in Kasteel Groeneveld in Baarn.
Ter gelegenheid van de Groeneveldprijs voor John Berger verzorgt Uitgeverij Cossee een nieuwe Nederlandse uitgave van ‘Waarom wij naar dieren kijken.’
Kijk voor meer informatie op www.kasteelgroeneveld.nl

Lees de foto-essays in About Looking via een pdf bij de University of Iowa