Groot aantal prints Disfarmer gevonden

Door toedoen van enkele New-Yorkse verzamelaars is het aantal beschikbare originele afdrukken van foto’s van Disfarmer met 3400 toegenomen. Het gaat om portretten op briefkaart-formaat van inwoners van Heber Sprins, Arkansas, en omgeving.
Tot nu toe waren er drieduizend afdrukken van Disfarmer bekend. Een tentoonstelling van een aantal van deze portretten was vorig jaar te zien in de Kunsthal te Rotterdam en maakte daar grote indruk op de bezoekers. Disfarmer, nieuw verkozen achternaam van Mike Meyer, slaagde er tussen 1920 en 1959 in om de klanten in zijn studio technisch perfect en in een naturelle pose in beeld te brengen.

Galeriehouder Steven Kasher en verzamelaar Michael Mattis gingen op zoek naar meer materiaal nadat vorig jaar een inwoonster van Heber Springs een vijftigtal briefkaart-portretten aanbood, zo schrijft de New York Times. Het bracht de verzamelaars tot de conclusie dat er veel meer materiaal moest zijn. Via plaatselijk ingehuurde en bijgeschoolde ‘agenten’ kwamen uiteindelijk 3400 bruikbare portretten boven water uit de verschillende familie-collecties.

Begin september wordt een deel van het werk tentoongesteld en verschijnt er een boek.

Meer informatie: Steven Kasher Gallery

Lees het hele verhaal, en bekijk een aantal foto’s in de New York Times: From a Studio in Arkansas, a Portrait of America