Groot maar niet groots

Dit stukje had ik eigenlijk al twaalf dagen geleden moeten schrijven, maar ik had er helaas geen tijd voor. Daarom nu een kort verslag van de uitreiking van de Sony World Photography Awards op 16 april in Cannes.
De World Photography Awards is een internationaal werkende organisatie met Britse basis die met een grootse aanpak probeert World Press Photo en andere belangrijke fotoprijzen naar de kroon te steken. Dit jaar werd de organisatie voor de tweede keer stevig gesponsord door Sony, dat zich voor in totaal drie maal heeft vastgelegd. Na volgend jaar bekijkt het concern of voortzetting zinvol is.

Cannes is natuurlijk gekozen vanwege de naam die de stad heeft opgebouwd met het filmfestival. De omgeving van de beroemde boulevard stond een week lang in het teken van de World Photography Awards, althans vooral het Palais des Festivals, dat de tentoonstelling van winnende foto’s huisvestte. De World Photography Awards onderscheidt zich van veel andere wedstrijden door zowel prijzen voor professionele fotografen als voor amateurs aan te bieden.

De kwaliteit van de tentoonstelling was teleurstellend. Met name het werk van de amateurwinnaars was vaak matig van printkwaliteit, sommige opgeplakte foto’s begonnen een beetje los te laten en zelfs minstens één professionele serie viel op door een laagje fijn stof dat op de prints zat. De prachtige platte Sony-schermen toonden onnodig onscherpe slideshows van foto’s. Vooral het werk van Magnum-fotograaf Marc Riboud hing er wel goed bij. Hij kreeg later op de avond een lifetime achievement award uitgereikt door Magnum-collega Elliot Erwitt.

De prijsuitreiking na een gala-diner zat beter in elkaar. De emotionele reacties van Indiase studenten die een van de prijzen wonnen was ontroerend, net als de bibberige Riboud (85) die de eveneeens wat trillende Erwitt (80) tegemoet liep. De Nederlandse fotograaf Roderik Henderson, winnaar in de catgorie Fine Art Portraiture met een serie over mensen in de VS die leven in hun auto’s nadat ze door de kredietcrisis hun huis kwijtraakten, bedankte de jury, waarin onder meer Mary Ellen Mark en Sarah Moon zitting hadden: ‘Ik ben trots dat mij deze prijs is toegekend door sommigen van mijn alltime heroes.’

Uiteindelijk applaudisseerde het publiek beleefd na het bekendmaken van de winnaar van de hoofdprijs, David Zimmerman. Maar enthousiast uitleggen waarom deze serie landschappen een echte winnaar zou zijn, kon eigenlijk niemand.

Een evenement kortom dat groot is, maar (nog) niet groots.

Bekijk alle winnaars: Sony World Photography Awards