Grote investering in burgernieuwssite

Verschillende inversteerders steken samen 10,6 miljoen dollar (7,8 miljoen euro) in de ‘crowd powered newssite’ Nowpublic, zo melden Webwereld.nl, Het Reformatorisch Dagblad en Villamedia.
Nowpublic is een vanuit Canada werkende nieuwsite, die gebruik maakt van bijdragen van ‘burgerjournalisten’. Zij claimt foto’s, video’s en teksten te ontvangen van meer dan 120.000 mensen uit 140 verschillende landen en 3600 steden. Met deze investeringen wil Nowpublic het grootste nieuwsnetwerk van de wereld opbouwen. Nowpublic wil haar burgerjournalisten ook gaan betalen. Tot nu toe droegen de medewerkers vrijwillig materiaal aan.

Eveneens vrijwillige medewerkers verwijderen materiaal dat niet klopt, incompleet is of onbehoorlijk. Nowpublic–verslaggevers brachten onder andere nieuws vanaf locatie tijdens de orkaan Katrina in 2005. Nowpublic distribueerde de beelden verder naar media als Yahoo en AOL en de nieuwssites van The New York Times, Forbes en The Guardian.

Mede–oprichter Len Brody ziet een specifieke rol in het medialandschap voor Now Public. Hij denkt dat de site als eerste met groot nieuws zal komen, terwijl de andere media de analyses blijven brengen. De website kondigt aan dat het zijn partnerschap met persbureau Associated Press (AP) gaat uitbreiden. Nowpublic werkt momenteel samen met AP-bureaus in Seattle, Los Angeles, Las Vegas en Chicago. Het komende jaar zal Nowpublic met nog meer AP-bureaus gaan samenwerken.

Ook nieuws uit Nederland verschijnt op de site van Nowpublic. Vandaag staan op de openingspagina twee items over ons land: het varende bloemencorso in Maassluis en het bericht over de in slaap gevallen schipper die met zijn Rijnaak een vakantiehuisje in Grouw is binnengevaren.

• Het adres van deze site: www.nowpublic.com