Grote namen bij prijsuitreiking Anton Corbijn

U2-zanger Bono en Coldplay-voorman Chris Martin zetten maandagavond luister bij aan de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 aan Anton Corbijn. De prijs werd uitgereikt door prinses Máxima in het Muziekgebouw in Amsterdam.
Ook de Duitse zanger Herbert Grönemeyer, fotograaf Stephan Vanfleteren en de schrijvers Cees Nooteboom en Bart Chabot beklommen het podium. En dan was er ook nog een videoboodschap van Tom Waits.

Het dankwoord van Anton Corbijn:

Bono leest een tekst van Herman Brood voor:

Bono zingt One:

Het Cultuurfonds kent deze oeuvreprijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied. Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan hij de naam en doelstelling zelf mag bepalen.

Corbijn heeft hiervoor het Haagsche Bluf cultuurfonds opgericht. Op de website van de gemeente Den Haag lezen we daarover: ‘De doelstelling van het Haagse Bluf Fonds is het financieel ondersteunen van projecten, die het kunstklimaat in Den Haag stimuleren en bevorderen. Corbijn voelt zich betrokken bij de Haagse kunstwereld, die geraakt wordt door overheidsbezuinigingen. Het fonds wordt actief per 1 januari 2012.’

Het Haagsche Bluf fonds houdt bij aanvragen rekening met projecten voor het publiek van morgen: de jongeren, aldus het persbericht. Het fonds is niet bestemd voor instellingen, die al substantieel overheidssteun ontvangen. Met een startkapitaal van 75 duizend euro en een looptijd van 5 jaar heeft het Haagsche Bluf Fonds jaarlijks 15 duizend euro beschikbaar plus het rendement op het vermogen. Iedereen, die de Haagse kunst lief heeft, mag bijstorten in het fonds. Corbijn noemt het fonds zelf ook een protest tegen de bezuinigingen op kunst door het kabinet.