Grote namen in tentoonstelling Amersfoort

Kunsthal KAdE in Amersfoort toont van 22 september 2012 t/m 6 januari 2013 een selectie van 160 werken uit de omvangrijke fotocollectie van Martin Z. Margulies in Miami. Er zijn werken te zien van onder meer: Walker Evans, Dorothea Lange, Lee Friedlander, Ed Ruscha, Helen Levitt, Stephen Shore, William Eggleston, Andreas Gursky, Gillian Wearing, Gregory Crewdson, Joel Sternfeld en Roni Horn.
Gastcurator is de Fransman Régis Durand, oud-directeur van het Jeu de Paume in Parijs en het Centre National de la Photographie in Parijs. Voor zijn keuze baseerde Durand zich op een zinsnede uit een gedicht van de Duitse dichter Friedrich Hölderlin (1770-1843): ‘Wenn in die Ferne geht der Menschen wonend Leben’, door hem vertaald als ‘The Dwelling Life of Man’. De tentoonstelling was eerder dit jaar te zien in de Spaanse instituten Foto Colectania (Barcelona) en Fundación Barrié (Coruña).

De Martin Z. Margulies Collectie in Miami, Florida, heeft in de afgelopen decennia een enorme collectie fotowerk verzameld (circa 2000 stukken), waarin de ‘condition humaine’ een belangrijke constante is. De collectie omvat de hele twintigste eeuw, met vooral sterke kernen Amerikaanse- en Europese fotografie.

www.kunsthalkade.nl