De Italiaanse fotograaf Guido Guidi is de winnaar van de PixSea Oeuvre Award 2013. Curator Inge Henneman schrijft: ‘Hij is een echte ‘black pearl’ van de hedendaagse fotografie, zijn monumentaal oeuvre kreeg tot nog toe te weinig internationale erkenning.’
Van 24 maart tot 9 juni 2013 presenteert het Fotofestival Knokke-Heist de selectie van de PixSea Award. Deze nieuwe internationale prijs voor fotografie werd in het leven geroepen door de gemeente Knokke-Heist om haar positie van levendig en professioneel platform voor fotografie te bestendigen, aldus de organisatie.
Uit de toelichting over winnaar Guidi:
Guido Guidi (°1941, Cesena) studeerde architectuur in Venetië, maar is sinds de late jaren 60 ononderbroken actief als fotograaf. Hij staat bekend als pionier van de nieuwe Italiaanse landschapsfotografie met een scherp oog voor de culturele en historische gelaagdheid van het eigentijdse stedelijke landschap. Beïnvloed door de Neorealistische Italiaanse film en conceptuele kunst, creëert hij beeldsequenties die vragen oproepen over de betekenis van het landschap, van fotografie en van het kijken.
In 1989 richtte hij samen met o.a. William Guerrieri */Linea di Confine/*//op, de bekende Italiaanse stichting voor hedendaagse fotografie. Zijn werk werd tentoongesteld in het Centre Georges Pompidou (Parijs, 1989), de Foto Biënnale Rotterdam (1992), de Biennale di Venezia (1993, 1995, 1997, 2004, 2006, 2011), het Guggenheim Museum in New York (1994), het Canadian Centre for Architecture (Montréal, 1999, 2002 en 2009), het Whitney Museum for American Art (New York, 2001), het MAXXI (Rome, 2002 en 2012), het Museum of Contemporary Art (Chicago, 2002), het University of New Mexico Art Museum (Albuquerque, 2002), de Stadtische Galerie Wolfsburg (Duitsland, 2007) en het Fotomuseum Winterthur (Zwitserland, 2011 en 2013).
"Guidi’s werk is van internationaal niveau maar geniet ondanks zijn hoogstaande kwaliteit weinig bekendheid buiten zijn geboorteland. Onterecht overigens. Hij is een ‘fotografenfotograaf’ die bij zijn collega’s hoog in aanzien staat en zeker internationaal succes verdient. Als docent aan het //Istituto Universitario di Architetturain Venetië en de Accademia di Belle Artiin Ravenna beïnvloedde hij jongere generaties van fotografen en artiesten."(nominator Frits Gierstberg, Hoofdcurator van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam).
"Guido Guidi draagt al meer dan 30 jaar bij tot een intellectuele en visuele benadering van de documentaire fotografie. Zijn werk, dat zowel naar Walker Evans als naar de New Topographics-fotografen verwijst, is toonaangevend binnen de hedendaagse Italiaanse fotografie. Het wordt tentoongesteld, maar het krijgt vooral erkenning dankzij publicaties als Varianti (Art & Edizioni Delle Arte Grafiche Friulane, 1995), In Between Cities (Electa, 2003) en recenter nog Bunker:Along the atlantic wall (Electa, Milaan 2006), Guido Guidi Vol. I (Electa, Milaan 2006) en A new map of Italy (Loosestrife Editions, 2011)." (nominator Thomas Seelig, hoofdcurator Fotomuseum Winterthur)
in CC Knokke-Heist is een installatie te zien met:
Guido Guidi, A New Map of Italy – een selectie van 50 kleurprints uit de jaren 1983 tot 2007
"Al te vaak wordt Italië gegijzeld door schone schijn en mythe. Toen ik op zoek ging naar materiaal voor A New Map of Italy, verkoos ik alternatieve locaties boven de clichématige vakantiebestemmingen. Ik focuste op landschappen die elke dag worden gezien en beleefd. Tegelijk besloot ik om alle folkloristische stereotypes te mijden en me uitsluitend op de eenvoudige, feitelijke realiteit te concentreren.
Deze foto’s heb ik met een 20 x 25 cm (8 x 10 inch)-camera gemaakt. Met de strenge eenvoud van de foto’s van Walker Evans in het achterhoofd probeerde ik op een juistere en eerlijkere manier naar de dingen te kijken. Ik wilde op een ongekunstelde manier kijken en zoeken naar de fundamentele, juiste vorm. Kijken met discrete volharding om alledaagse maar bijzondere dingen vast te leggen en de schoonheid van het ‘gewone’ zichtbaar te maken." (Artist statement Guido Guidi)
"Het lijkt in ieder geval vast te staan dat de ‘lelijke’ foto’s van Guido Guidi – zo noemt hij ze zelf – origineel zijn, gecompliceerd in hun eenvoud, kunstzinnig en doorvoeld. Ze zien er misschien onaantrekkelijk uit, maar ze zijn ook zeer mooi." (Gerry Badger in A New Map of Italy van Guido Guidi, Loosestrife Editions, 2011)