Half miljoen persfoto’s digitaal beschikbaar bij Nationaal Archief

Vanaf 8 april stelt het Nationaal Archief 500.000 persfoto’s online beschikbaar, aldus de nieuwsbrief van Informatie Professional. De beeldbank bestrijkt ruim een eeuw Nederlandse geschiedenis.
Een half miljoen persfoto’s in de beeldbank geven een beeld van het alledaagse leven, kleine en grote gebeurtenissen, de Nederlandse politiek en het Koninklijk Huis tussen 1880 en 1990.

De foto’s zijn afkomstig van diverse collecties die het Nationaal Archief in de loop der jaren heeft verworven. Een daarvan is de fotocollectie van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die in 1996 is overgedragen. Deze bestaat behalve uit de foto’s van de RVD zelf, onder andere uit de collectie van het Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), Arbeidsinspectie en Uitgeversmaatschappij Elsevier.

Bezoekers hebben de mogelijkheid om via de commentaarfunctie extra informatie te geven bij de foto’s. De beeldbank wordt op die manier interactief. Belangstellenden kunnen de foto’s kostenloos downloaden voor hun eigen profielwerkstuk of scriptie.

De website van het Nationaal Archief.