Hanneke van Velzen over werkelijkheid en fotografie

De Nederlandse, in New York wonende fotografe Hanneke van Velzen exposeert van 7 november tot en met 11 januari in het Amsterdamse Foam detailopnames van paddestoelen op groot formaat: ‘Of a different nature…’ Ze staan opgesteld als een heksenkring.
Tevens presenteert Van Velzen een boek met een overzicht van het werk dat ze afgelopen twintig jaar maakte. Het is te koop bij Foam en te bestellen via mail bij de fotografe (20 euro, excl. verzending).
Van Velzen bedrijft typologische fotografie, geïnspireerd als ze is door het werk van August Sander en Karl Blossfeldt. Net als de nieuwere Duitse golf, onder aanvoering van het echtpaar Becher, ziet ze haar manier van fotograferen mede als een reflectie op het medium zelf: ‘Fotografie gaat om realiteit. Je fotografeert zoals het is. Maar uiteindelijk gaat het toch om de subjectieve waarde. Of het nou om mensen gaat, of om stenen of kattestaarten, je kunt er heel verschillende ideeën op projecteren. Het is de kijker die zichzelf ziet, of in elk geval iets van zichzelf.’

Openingstijden: www.foam.nl