Hannes en Kets winnen Nikon Press Photo Awards 2008

Nick Hannes en Jimmy Kets zijn de winnaars van de Nikon Press Photo Awards 2008 die op 12 maart 2009 in Antwerpen werden uitgereikt.
Freelancer Nick Hannes nam de prijs voor beste fotograaf in de categorie ouder dan dertig in ontvangst. De fotograaf kreeg de prijs voor een selectie uit ‘Red Journey’, een documentaire waarvoor hij een jaar lang door ex-Sovjet-landen reisde. Vooral van de foto’s uit Wit-Rusland was de jury onder de indruk.
De jury vond Kets het grootste talent onder de dertig. Hij mocht de Promising Young Photographer Award mee naar huis nemen. Hij werd geprezen voor het verhaal dat hij met zijn foto’s vertelt over de Vlaamse en Brusselse volkscafés, in opdracht van Volkskunde Vlaanderen.

Naast deze grote winnaars werden ook werken van drie andere fotografen in de bloemetjes gezet. Fotograaf Dirk Waem viel in de jongere categorie in de prijzen met een portret van minister van Landsverdediging Pieter De Crem. Freelancer Jorge Dirkx werd geprezen voor zijn foto van bokser Sugar Jackson, en fotograaf Jan de Meuleneir, met een foto van de kerkbezettingen door asielzoekers in België.

De Nikon Press Awards richten zich op professionele Belgische persfotografen en worden uitgereikt in samenwerking met de fotomusea van Antwerpen en Charleroi. Dit jaar deden er 78 fotografen mee met de wedstrijd en er werden 675 foto’s ingezonden.
‘Red Journey’ zal worden tentoongesteld van 20 juni tot 13 september 2009 in het FotoMuseum in Antwerpen. Tegelijkertijd verschijnt het gelijknamige boek bij uitgeverij Lannoo. ‘Volkscafés – vrouwentongen en mannenpraat’ verschijnt 16 april in printvorm.

www.nickhannes.be

www.jimmykets.be