Hans Aarsman gastcurator Werelderfgoed Thuis

Het Werelderfgoed Podium in Amsterdam is de plek om kennis te maken met UNESCO-werelderfgoed in Nederland. Nederland heeft tien door UNESCO erkende wereld­erfgoederen, die tot leven worden gebracht in het Wereld­erfgoed Podium. Jaarlijks stelt het podium een gastcurator aan om geïnspireerd op dit werelderfgoed een speciale presentatie te ontwikkelen. Dit jaar is dat Hans Aarsman, journalist en fotograaf.

Op de webstie van het podium lezen we:

Met de manifestatie ‘Werelderfgoed Thuis’ gaat de nieuwe gastcurator op zoek naar werelderfgoed in de huiskamer. Aarsman: “Bij mijn ouders thuis hing een borduurwerkje van de molens van Kinderdijk. Geen idee wie het gemaakt had of hoe het daar kwam. Ook niet waar het gebleven is. Ik kan me zelfs niet herinneren dat we ooit in Kinderdijk zijn geweest. Maar dat borduurwerkje zit ergens in mijn hoofd en gaat er nooit meer uit.”

Hoeveel Nederlanders zouden zijn opgegroeid met een binnenkamerse versie van een werelderfgoed: een borduurwerk, tegeltableau, kop-en-schoteltje, lepel, schilderij, schaalmodel, zelfgemaakt of gekocht? En wat voor prachtig beeld van hetNederlandse erfgoed zal ontstaan als je al die varianten op het Nederlands werelderfgoed uit de huiskamers haalt en bij elkaar brengt?

De manifestatie start met een fotowedstrijd. Deelnemers wordt gevraagd vóór 23 mei 2015 een foto te maken van werelderfgoed in de huiskamer en deze met #werelderfgoedthuis op Facebook, Instagram of Twitter te plaatsen. Alle inzendingen komen op de Facebook-pagina Werelderfgoed Thuis te staan waar gestemd kan worden op de mooiste foto.

Uit deze inzendingen worden door een vakjury, bestaande uit Erwin Olaf (fotograaf), Rineke Dijkstra (fotografe) en Erik Kessels (creatief directeur van KesselsKramer), negen winnende foto’s gekozen. Het publiek kiest de tiende winnende foto.

Vanaf 1 juni wordt het Werelderfgoed Podium omgetoverd tot een kijkdoos waarin een selectie van deze huisvlijt uit de huiskamers te zien is. De kijkdoos wordt in september uitgebreid met een tentoonstelling in de centrale hal van gebouw De Bazel waarin het Werelderfgoed Podium gevestigd is.

www.werelderfgoed.nl

Facebook-pagina Werelderfgoed Thuis