Hans Aarsman over James Nachtwey en de tragedie

In het kader van een thema-avond over ‘Tragedie’ spreekt Hans Aarsman vanavond over de fotograaf James Nachtwey, die op dit moment in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam exposeert.
Toneelgroep Amsterdam speelt tot en met 14 april ‘Tragedie’, geschreven en geregisseerd door Gerardjan Rijnders. In het Amsterdamse Compagnietheater spreken Aarsman en Rijnders over het begrip ’tragedie’ in onze tijd. Schrijver en fotograaf Hans Aarsman vertelt over James Nachtwey. Er worden beelden vertoond uit de documentaire ‘War Photographer’ over leven en werk van deze fotograaf, die al ruim twintig jaar in oorlogsgebieden fotografeert.

In het tweede deel van de avond staat de voorstelling ‘Tragedie’ centraal: Gerardjan Rijnders gaat in op de begrippen: engagement en emphatie en de vraag wat de rol is van de tragedievorm vroeger en nu, en de functie van het koor. Hij praat hierover met ondermeer Eric de Vroedt (theatermaker), en Janine Brogt (dramaturge). Jacob Derwig leest fragmenten uit Tragedie.

De jonge Nederlandse singer/songwriter Lucky Fonz III verzorgt een muzikaal optreden. VPRO 3voor12 omschreef zijn songs als ‘prachtige liedjes met een rauw randje’.

Kaarten voor de thema-avond (à € 4,50) zijn verkrijgbaar bij het Compagnietheater (020-520 53 20) en de Stadsschouwburg Amsterdam (020-624 23 11). Op vertoon van een toegangsbewijs van Tragedie is de thema-avond gratis te bezoeken. Tragedie is tot en met 14 april te zien in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50 in Amsterdam.

• Voor Photoq gaf Aarsman 1 1/2 jaar geleden al eens commentaar op Nachtwey: www.photoq.nl/schuren/2005/10