Hans Aarsman wint Hendrik de Vriesprijs

De Hendrik de Vriesprijs gaat dit jaar naar fotograaf en schrijver Hans Aarsman, zo lezen we in diverse Groningse media. De literatuurprijs wordt op 6 oktober in het Grand Theatre in Groningen uitgereikt. De Hendrik de Vriesprijs geldt als de grootste kunstprijs van het Noorden en behelst een bedrag van 15 duizend euro.
De jury noemt de winnaar een opmerkelijk dubbeltalent. Bij PhotoQ-lezers is Aarsman (1951) onder meer bekend als schrijver van de voormalige column Koekerd, waarvan bij gelegenheid van het uitreiken van de prijs een bundeling in boekvorm verschijnt. Intussen schrijft Aarsman Engelstalige stukken op PhotoQs zustersite Fieldeye. Verder verschijnen stukken van hem in onder meer de Volkskrant en schuift hij soms aan bij het tv-programma De Wereld Draait Door. In februari volgend jaar doet Aarsman een eerste theatershow in de Kleine Komedie in Amsterdam.

Het juryrapport meldt als motivatie: ‘Behalve met fotografie houdt Aarsman zich ook bezig met schrijven, en hij schrijft geweldig goed. In feite is zijn werk een effectieve vorm van cultuur- en kunstkritiek, gericht tegen de hype van de fotografie, en tegen consumentisme. Noties van originaliteit en signatuur zijn hem vreemd. Hij vindt wat hij zoekt op straat, en daarmee zet hij zijn publiek (kijkers én lezers) ertoe aan om minder doelgericht, maar met een meer onbevangen, avontuurlijke blik, naar de omringende wereld te kijken. En naar het werk van anderen: zo stelde hij tentoonstellingen samen die het volle licht op de talenten van ander fotografen moesten laten vallen.’

Eerdere winnaars van de Hendrik de Vriesprijs waren onder meer Toon Tellegen, Gerardjan RIjnders, Jan Wolkers en C.O. Jellema. De prijs werd in 1946 ingesteld ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de stad-Groninger dichter Hendrik de Vries. Hij was toen de eerste winnaar. Meer over de prijs bij WIkipedia.