Hans Neleman mengt schoonheid en pijn

Night Chicas van Hans Neleman is al een paar maanden uit. We kwamen er niet eerder toe het te signaleren. Het behoort tot de bijzonderste fotoboeken van het afgelopen jaar.
Night Chicas is een fotodocumentaire over hoeren in Guatemala. Neleman maakte talloze portretten van de Rosa’s, Maria’s, Lorena’s, Marlene’s. Soms een close up, soms een ijsje etend, vaak direct in relatie tot hun werk. Vaak hun naakte lichaam dat niets verhult. De meesten zijn trots, maar wie goed kijkt zal het opvallen dat achter elk portret een pijnlijk verhaal schuilt. Guatemala is een wreed land en extra hard voor vrouwen.
Met Nelemans aanpak krijgen we direct zicht op de mensen om wie het gaat als we het over de wereldwijde seksindustrie hebben en over vrouwenhandel. Het is zijn verdienste dat schoonheid, pijn, melancholie, genot en verdriet worden aangesproken in de ziel van de kijker. Een fotoboek zoals het hoort: beelden die je aangrijpen, een verhaal dat zonder woorden veel vertelt.
Hans Neleman is een Nederlandse fotograaf die al jaren in New York werkt en met regelmaat eigen projecten realiseert. Eerder maakte hij onder meer het fotoboek Moko, over tatoeages van de Maori’s.

Meer over het boek Night Chicas en een aantal foto’s op www.neleman.com
Een verhaal over extreem geweld tegen vrouwen in Guatemala meldde onlangs BBC News.