Hans Palmboom wint eerste Gouden Grijns

Vanavond kreeg fotograaf Hans Palmboom de eerste Gouden Grijns toegekend. De Gouden Grijns is een prijs ter bevordering van humor in de Nederlandse fotografie. De uitreiking vond plaats in theater Het Perron in de Amsterdamse Jordaan.
Palmbooom maakte een ‘snapshot’ zoals hij het zelf noemt van twee (of eigenlijk drie) kamelen in Dubai – ‘ze noemen ook dromedarissen daar kamelen’ – op een reis die hij met een vriend maakte, op zoek naar wilde kamelen. Palmboom: ‘Toen troffen we ineens deze twee. Ze zoeken in de containers naar karton. Dat eten ze op, vinden ze kennelijk lekker.’

Het juryrapport vervolgt: ‘De Gouden Grijns is in het leven geroepen om de humor in de Nederlandse professionele fotografie een duw in de rug te geven. De eerste jaargang van deze nog onbekende prijs moet worden gezien als een eerste stap daartoe. De organisatie is verheugd met de meer dan 400 inzendingen, maar hoopt natuurlijk dat dat aantal in de toekomst veel groter wordt.

Het blijkt dat humor in een foto zonder context geen simpele opgaaf is. Het is moeilijk praten over humoristische fotografie, omdat het praten erover de foto’s niet per se grappiger maakt. Bovendien zijn er zo veel verschillende soorten humor, dat je in de discussie makkelijk verdwaalt. Hoe vergelijk je een struik onder een partytent met een vlieg die een maaltijd voorgeschoteld krijgt, en wat moet je met een dekentje in de sneeuw? Waarom is Sinterklaas tussen plastic palmbomen grappig? Dit bleek een terugkerend probleem voor de zeer diverse jury.

In eerste instantie werden er foto’s op de shortlist gezet waar de juryleden primair om moesten lachen, wat resulteerde in een nogal diverse lijst. In de discussie die volgde veranderde de het lachen steeds vaker in een even machteloze als humorloze gedachtewisseling. Gaandeweg bleken de individuele juryleden het niet met zichzelf, laat staan met elkaar, eens te kunnen worden.

De uiteindelijke selectie van de foto’s is behoorlijk divers. De jury vroeg zich af of dit een symptoom is van een moeilijke opdracht of van het niveau van de inzendingen. Ze hoopt dat deze eerste Gouden Grijns een aanmoediging is voor de komende edities, opdat fotografen zich uitgedaagd voelen in de volgende jaren hun meest humoristische werk in te zenden zodat we in de toekomst zonder enige twijfel kunnen vaststellen welke foto’s wél en welke definitief níet grappig zijn.

Een eervolle vermelding verdient de even nonchalante als verrassende suïcidale vinger van Jonne Kingma.

De winnaar van de Gouden Grijns 2010-2011 gaat naar een foto die zowel in eerste instantie als gaandeweg het beoordelen een lach teweeg bracht bij alle juryleden. Ook bleef het beeld overeind staan in het bijna eindeloze dispuut dat volgde. Dat is de foto van de dromedarissen in Dubai, gemaakt door Hans Palmboom.’