Hans Rey (59) overleden

De Amsterdamse boekhandelaar Hans Rey is afgelopen zondag overleden. Hij was de eigenaar van boekhandel Fotografia op de hoek van de 2de Laurierdwarsstraat en de Lauriergracht.
Hans Rey is in 1948 geboren in Den Helder. In het Amsterdam fotocircuit werd hij bekend als medewerker van de toenmalige boekwinkel De Verbeelding, aan de Utrechtsestraat, waar hij werkte van 1990 tot 1999.

Enkele jaren begon hij een eigen boekwinkel gespecialiseerd in fotoboeken, Fotografia. Hij verkocht er niet alleen boeken, maar organiseerde met enige regelmaat ook boekpresentaties en kleine exposities in zijn zaak. Bertien van Manen en Rob Hornstra presenteerden er de afgelopen jaren onder meer nieuwe boeken.

De laatste boekpresentatie en expositie was van de Amsterdamse fotograaf Joost Tholens, die er in maart zijn Spiegelingen/Reflections presenteerde. De bijbehorende tentoonstelling zou tot 5 mei duren, maar hangt er nog steeds.

Volgens Tholens was Rey een erudiete man die veel van de kunsten wist en veel contacten in die wereld had. Rey was geen actieve verkoper, aldus Tholens. Hij omschrijft Rey verder als een stille man die hij de laatste periode van zijn leven vooral achter zijn computer zag zitten.

Hans Rey wordt donderdagochtend begraven op Zorgvlied.