Hans Scholten krijgt Post Middendorp fotografieopdracht

Het college van GS heeft besloten de Post Middendorp fotografieopdracht 2005 toe te kennen aan Hans Scholten. Het thema van de opdracht is: ‘De invloed van de scheepvaart op leven en industrie in Groningen’.
De keuze kwam tot stand op voordracht van een jury bestaande uit drie externe adviseurs (de fotografen Andrea Stultiens, Harry Cock en Maaike Koning (de vorige prijswinnaar), Michael Hermse (RHC Groninger Archieven) en Martha van de Werf (Provincie Groningen).

Volgens de jury weet Hans Scholten met zijn fotografisch werk situaties en plekken leesbaar te maken ‘waarbij je aanvoelt dat het niet zo blijft’. Het zijn verstilde, topografische momentopnames vanuit verrassende standpunten gemaakt. Zijn foto’s weten zowel het tijdelijke en als het tijdloze uit te drukken en ademen een melancholieke sfeer.

De resultaten van de opdracht worden in het najaar 2005 tentoongesteld, de locatie is nog niet bekend. Uiteindelijk worden de foto’s opgenomen in de verzamelingen van de Groninger Archieven.

Hans Scholten (Roermond 1952), studeerde van 1971 tot 1978 grafiek en beeldhouwen aan de ABK Minerva te Groningen. In 1979 was hij medeoprichter/directeur van Stichting De Zaak te Groningen. Vanaf 2000 is Scholten docent aan de Voortgezette Kunstopleiding Fotografie Academie St. Joost in Breda.

De jury was zeer tevreden over de kwaliteit en over de hoeveelheid inschrijvingen; 78 professionele fotografen en beeldend kunstenaars uit het hele land meldden zich aan voor de opdracht. Op basis van de toegestuurde documentatie van de fotografen en de toelichtingen over de wijze waarop men het thema wil aanpakken, heeft de jury een selectie gemaakt.

Belangrijke criteria bij het verstrekken van de opdracht zijn de artistieke, inhoudelijke en technische kwaliteit, de ervaring van de fotograaf met het fenomeen documentaire fotografie en de kennis en betrokkenheid bij het thema.
Volgens de jury fotografeert Scholten op boeiende wijze het (stedelijk) landschap en sluit zijn werk goed aan bij het thema.

Uit het concept blijkt dat hij zich aangetrokken voelt tot gebieden die onderhevig zijn geweest aan specifieke sociale en economische invloeden, die vooral in een landschap of stad zichtbaar zijn geworden en een duidelijke stempel hebben gedrukt op de inrichting van het gebied. Het (stedelijk) landschap fascineert hem en in zijn werk is Scholten de laatste 12 jaar steeds bezig geweest de ontwikkelingen op dit gebied fotografisch vast te leggen en op eigen wijze te verbeelden.

De Post Middendorp fotografieopdracht wordt verstrekt sinds 1990. De provinciale opdracht is vernoemd naar de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post, die aan het begin van deze eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden op het Groningse en Drentse platteland documenteerden. De opdracht wordt eens per twee jaar verstrekt, sinds 1997 wordt hierbij samengewerkt met RHC Groninger Archieven. Het gezamenlijke uitgangspunt voor de opdracht is, om door middel van documentaire fotografie, te komen tot een ‘visuele geschiedschrijving’ van specifieke onderwerpen in de provincie Groningen. Aan de opdracht is een bedrag verbonden van à‚€9.076,–.

De scheepvaart en de scheepsbouw hebben een belangrijke rol gespeeld in de industriële ontwikkeling van de stad en provincie Groningen. De invloed van handel en scheepvaart heeft op vele plaatsen sporen achtergelaten in stad en ommeland.