Hans Zonnevijlle aan de slag bij Bijzondere Collecties in Leiden

Hans Zonnevijlle, de zojuist gepensioneerde bibliothecaris van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, werkt in de vier maanden (januari – april 2013) tussen zijn pensionering en zijn op hand zijnde verre reizen één dag in de week bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden. In het Leidse onderzoekscentrum voor fotografie ontsluit hij de fotografendocumentatie via de database RKDartists van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD).
Een persbericht geeft als nadere toelichting dat de website Fotografen.nl in verbinding staat met RKDarts en van dezelfde informatie gebruik maakt: ‘Zie bijvoorbeeld het record van de negentiende-eeuwse Nederlandse daguerreotypist Cornelis Hendrik van Amerom (http://www.rkd.nl/rkddb/(S(ha1edew5mybv0b00zdup2pxh))/detail.aspx?parentpriref= ). Hiermee zorgt Zonnevijlle ervoor dat belangrijke onderzoeksinformatie in Leiden via internet vindbaar is. De databases van het RKD vormen voor onderzoekers, curatoren en critici in de hele wereld dè gezaghebbende bron voor informatie over kunstenaars en fotografen die in Nederland werkten en werken.’

De opdracht aan Hans Zonnevijlle is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden.