Harde schijven gestolen van controversiële fotografe in Zuid-Afrika

Meer dan twintig harde schijven van fotografe Zanele Muholi met daarop haar foto’s, interviews en films zijn uit haar appartement in Kaapstad gestolen. Zanele Muholi documenteert homo’s, lesbiennes en transgenders en komt als activist en fotografe op voor de rechten van deze mensen. Verder zijn er geen kostbare spullen uit haar appartement verdwenen, waardoor het zeer aannemelijk is dat de harde schijven zijn gestolen omwille van de inhoud.
Muholi was op het moment van de diefstal in Zuid-Korea voor een film-screening, haar partner was aan het werk. Ze zegt in een veilige buurt te wonen en dat het opvallend is dat haar dure camera, tv en andere kostbare spullen onaangetast zijn. Haar werk wordt gezien als controversieel, omdat zij vastlegt hoe de traditionele opvattingen die in het land spelen botsen met de meer tolerante houding van een moderne, globale samenleving.

Homoseksualiteit wordt nog vaak gezien als iets wat niet Afrikaans is en afkomstig is uit de Westerse Wereld, aldus directeur Graeme Reid van Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights Program at Human Rights Watch.Ook stelt hij dat het probleem ligt bij het gat tussen de wetgeving en de publieke opvatting. Er is een wet die homoseksuelen in Zuid-Afrika zou moeten beschermen, maar nog steeds hebben zij te kampen met verkrachtingen, moord en intimidatie.

Haar werk laat niet alleen de positieve en liefdevolle kant van het leven van homoseksuelen zien, die overigens niet veel wordt getoond, maar Muholi roept met haar werk ook de overheid ter verantwoording op wanneer ze een begrafenis van een slachtoffer fotografeert. Muholi rouwt om het verlies van al het materiaal: “This is important visual history that we’ve never had before, we were never allowed to articulate ourselves the way we do right now.”

Ondanks de beloning die Muholi belooft heeft is er nog weinig ontwikkeling in het onderzoek naar het gestolen materiaal. Hoewel het een groot verlies is, wat zij aanvoelt als een marteling, is ze vastbesloten door te gaan met haar werk. “We are a growing nation. There is a struggle that needs to be fought here. It’s not a matter of, you’ve lost your stuff, take a break now, go on holiday. It doesn’t work like that. I have a responsibility. I have a duty.”, aldus Zanele Muholi.

New York Times blog: Theft Stalls, But Does Not Stop A Project