Harm Botman (60) overleden

Afgelopen zondag is na een lang gedragen ziekte fotograaf en meesterdrukker Harm Botman overleden, zo meldt de Volkskrant. Met zijn heengaan is de Nederlandse fotografie een man verloren die op vele terreinen actief was.
In het Lexicon Geschiedenis van de Nederlandse fotografie lezen we in de biografie over Botman (1952-2012): ‘Harm Botman is op velerlei manieren actief in de Nederlandse fotowereld, onder meer als fotograaf en vormgever, als initiator en ontwerper van fototentoonstellingen en -boeken en als meesterdrukker van zwartwit-fotografie voor fotografen, musea en verzamelaars. MIdden jaren tachtig zette hij zich actief in voor het behoud van het Spaarnestad Fotoarchief en was hij medeoprichter en bestuurslid van het Nederlands Foto- & Grafisch Centrum in Haarlem. Als fotograaf heeft hij een archief opgebouwd dat, naast opdrachtfotografie, voor een groot deel betaat uit foto’s die een neerslag zijn van zijn eigen leven.’

De biografie is in zijn geheel te lezen bij Scherptediepte: Harm Botman

De laatste jaren werkte Botman aan een serie foto’s van de duinen in Zuid-Kennemerland, gemaakt met een camera die onder een zelfgebouwd licht vliegtuigje hing. Vorige week nog verscheen in de Volkskrant een serie foto’s die Botman onlangs herontdekte toe hij zijn archief doorzocht met zijn zoon: opnamen van het concert dat de Rolling Stones in 1970 in Nederland gaven.