Harry Pennings neemt afscheid van zijn galerie

De opening van de tentoonstelling ‘Muze’, aanstaande zaterdag in de Eindhovense galerie Pennings, markeert een bijzonder moment. Na ruim vijfentwintig jaar pionierswerk in de presentatie van fotografie draagt Harry Pennings de galerie over aan zijn opvolgster Petra Cardinaal Dewaide.
Pennings (1935) opende zijn galerie in 1979. Naast het pand waarin zijn studio voor binnenhuisarchitectuur gevestigd was, kwam een ruimte vrij. Tegen het advies van zijn accountant in, besloot hij daar een tentoonstellingsruimte voor fotografie op te richten.

De eerste expositie bestond uit werk van Ralph Gibson en Hans Biezen. In Pennings laatste tentoonstelling vertoont hij werk van de Fransman Jean-Claude Bélégou èn Hans Biezen. Biezen presenteerde in 1979 de serie ‘Jet’. Vanaf aanstaande zaterdag is zijn serie ‘Muze’ te zien. Beide reeksen zijn gewijd aan Biezen’s muze/echtgenote Jet.
Evenals de eerste zal ook deze afsluitende show geopend worden door Rudi Fuchs, kunsthistoricus en voormalig museumdirecteur in o.a. Eindhoven en Amsterdam.

Pennings exposeerde internationaal bekende fotografen als Christian Boltanski, eerder genoemde Gibson en Hannes Wallrafen, maar presenteerde ook veel jonge fotografen als Elspeth Diederix, Charlotte Dumas, Dirk Kome, Pepijn Provily en Viviane Sassen.
Hij blijft verbonden met de fotografie als adviseur van het fotofestival Breda en de galerie die hij stichtte. Daarnaast geeft hij lezingen en leidt een fotografieproject over veranderend Brabant

Petra Cardinaal Dewaide (1964) bezocht de galerie al enige jaren en sprak regelmatig met Pennings over hun beider hartstocht voor de fotografie. Toen in het voorjaar van dit jaar de beoogde opvolger zich terug trok, besloot zij de stap te wagen en het werk van Pennings voort te zetten. Maart 2006 presenteert zij haar eerste tentoonstelling.

• Meer informatie over Galerie Pennings op: www.galeriepennings.nl