Harry Pennings Prijs 2011 voor Awoiska van der Molen

Onder grote belangstelling is zondag 15 januari de Harry Penningsprijs 2011 toegekend aan fotografe Awoiska van der Molen (1972) voor haar werk ‘Terra di Dio.’, zo meldt een persbericht. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een jonge fotograaf voor zijn of haar autonome werk.
Het bericht vervolgt:

De jury roemde haar poëtische nachtelijke landschappen: zwartwit foto’s die zowel picturaal als technisch van een adembenemend hoog niveau zijn. In een tijd van digitale fotografie valt Van der Molen op omdat ze vasthoudt aan de charmes en rijkdom van het analoge fotograferen en afdrukken.

De jury werd gevormd door Wim van Sinderen (senior curator Fotomuseum Den Haag), Christiane Berndes (conservator Van Abbemuseum) en Teun Hocks (fotograaf-beeldendkunstenaar).

Bijzonder is dat Van der Molen Harry Pennings (1935-2006), naar wie de prijs is vernoemd, nog heeft ontmoet. Hij had haar jaren geleden als eerstejaars student aan Academie Minerva in Groningen ontdekt. Op een uitnodiging om mee te doen aan een groepsexpositie is ze toen niet ingegaan; het aanbod kwam te vroeg. Daar heeft ze altijd spijt van gehad. Met de expositie van genomineerden voor de Harry Penningsprijs hangt haar werk na jaren toch bij Galerie Pennings. Nu ze ook nog is uitgeroepen tot winnaar is de cirkel rond.

Awoiska van der Molen volgde haar opleiding aan Academie Minerva in Groningen en AKV St. Joost te Breda en woont nu in Amsterdam.
Ze ontvangt een geldbedrag van 1.000 euro en krijgt de gelegenheid tot het uitgeven van een portfolio in de serie van de galerie.
In 2007 won Renée van Trier de Harry Penningsprijs. Wytske van Keulen werd in 2009 uitgeroepen tot winnaar.

Uit een selectie van dertig jonge fotografen verspreid wonend in Nederland en Vlaanderen koos de jury zeven genomineerden. Naast Awoiska van der Molen waren Lara Dhondt, Anne Geene, Judith van IJken, Sofie Knijff, Ilvy Njiokiktjien en Dirk-Jan Visser genomineerd. De jury was onder de indruk van de hoge kwaliteit van hun werk.

De Publieksprijs ging naar Anne Geene voor haar ‘Encyclopedie van een volkstuin’. Op minutieuze wijze determineerde ze een volkstuin. Bijzonder is dat ze daarvoor naast moderne ook oude fototechnieken gebruikte.

Expositie Harry Penningsprijs 2011 is nog t/m zaterdag 21 januari 2012 te zien.
Galerie Pennings, Geldropseweg 61b, Eindhoven.
Openingstijden: woensdag-zaterdag 13.00- 17.00 uur en op afspraak.
www.galeriepennings.nl