Hasselblad brengt met X1D eerste spiegelloze middenformaat camera

Transcontinenta, distributeur voor Hasselblad in de Benelux, kondigt vandaag met de X1D, ’s werelds eerste mirrorless middenformaat camera aan. Met een gewicht van minder dan de helft in tot vergelijking een conventionele digitale middenformaat camera, is de X1D mirrorless 50MP camera een echte ‘game changer’ in de wereld van de fotografie, aldus de distributeur.

Het persbericht vervolgt:

Geïnspireerd door het iconische ontwerp van de V-systeem camera’s, die als erfgoed van het merk gelden, valt de X1D camera op door zijn ergonomie en compactheid. De camera biedt een ongekende hanteerbaarheid die nog niet eerder vertoond is binnen het marktsegment van middenformaat fotografie. Handgemaakt in Zweden, combineert de X1D camera Scandinavisch design met prachtige prestaties.

Hasselblad CEO Perry Oosting: “De X1D markeert een keerpunt in Hasselblad’s rijke 75-jarige geschiedenis. Deze camera maakt middenformaat fotografie toegankelijk voor een geheel nieuwe generatie van Hasselblad gebruikers, terwijl tegelijkertijd de bestaande grenzen van de fotografie naar nieuwe hoogten worden getild”.

Met een gewicht van slechts 725gram en Full-HD (2K) video mogelijkheid, standaard ingebouwde Wi-Fi en GPS, is de X1D een betrouwbare partner en ideale reisgenoot. De robuuste buitenkant is stof- en weerbestendig, wat direct de betrouwbaarheid en duurzaamheid aangeeft en nodigt de gebruiker uit de Hasselblad X1D overal mee naar toe te nemen.

X1D_d

Nieuw range aan speciale X1D objectieven

Voor de X1D camera is een geheel nieuwe familie van speciale autofocus objectieven ontwikkeld, XCD genaamd, om de optische kwaliteit en draagbaarheid van de camera te ondersteunen. Het assortiment XCD objectieven biedt een breed scala van brandpuntsafstanden, sluitertijden en volledige flits synchronisatie tot 1/2000 sec. Bij de introductie van de X1D camera zullen eerst XCD objectieven met een vaste brandpuntsafstand van 45mm en 90mm beschikbaar komen. Uiteraard zullen aanvullende XCD objectieven snel volgen.

Overigens kunnen daarnaast, via een speciale Hasselblad adapter, straks ook alle 12 objectieven van het H-Systeem op de nieuwe X1D gebruikt worden. Hiermee wordt de X1D camera direct een volwaardig systeem met uitgebreide mogelijkheden voor zowel nieuwe als bestaande Hasselblad gebruikers.

De X1D is gemaakt met gepassioneerde fotografen in het achterhoofd, waardoor Hasselblad tevens toegankelijk wordt voor een nieuwe generatie van creatievelingen. Ideaal voor diegenen die de hoogste kwaliteit middenformaat beelden willen creëren, met een draagbare en makkelijk te gebruiken camera die past in de palm van je hand.

Sneller werken met dual card slots en SD kaarten

De ingebouwde daalcard slots zorgen voor een verder verbeterde mediacapaciteit. Een dubbel SDkaartslot zorgt daarbij voor het snel vastleggen van de beelden en een maximale compatibiliteit. Het geheel nieuwe platform is in staat om de grootste foto-en video file bestanden door te voeren, met hoge snelheid en het gemak van het gebruik van geoptimaliseerde algoritmes voor ongeëvenaarde kwaliteitsbestanden.

Phocus 3.1 software

De ‘Phocus’ shootingsoftware werkt ideaal samen met de nieuwe X1D camera. Deze door Hasselblad ontwikkelde software is inmiddels ge- update naar de nieuwe 3.1 versie en qua mogelijkheden en gebruik weer verder uitgebreid. Allereerst is deze geschikt gemaakt voor USB 3.0 tethered shooting

en is video-ondersteuning een nieuwe functie. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om de video te bekijken, maar ook om het Hasselblad RAW video formaat om te zetten naar Apple ProRes formaat. Er zijn ook drie nieuwe tools toegevoegd voor lineaire en radiale gradatie aanpassingen of vrije ‘brush’ correcties in een laag op de originele opname. De moiré tool is ook verbeterd en kan nu het gehele beeldveld scannen en daarna laten zien waar er moiré te vinden is. Vervolgens kan er dan een globale of lokale correctie op losgelaten worden. De extra functies maken het mogelijk om lokale aanpassingen in het beeld toe te passen en de nieuwe grafische interface zorgt voor een verbeterde workflow en gebruikerservaring.

Gratis verlengde garantie

De X1D camera’s zijn standaard voorzien van 12 maanden garantie, maar indien de X1D voor 31 december 2016 wordt geregistreerd op de www.hasselblad.com corporate website ontvangt de nieuwe camerabezitter gratis 12 maanden extra garantie. De Hasselblad XCD objectieven kennen overigens een garantietermijn van 12 maanden of 1.000.000 opnamen (wat eerder komt telt).

Beschikbaarheid en prijzen

De nieuwe Hasselblad X1D camera kent een adviesverkoopprijs van € 7.900,- exclusief B.T.W.. De nieuwe XCD 3,5/45mm en XCD 3,2/90mm objectieven hebben een adviesprijs exclusief B.T.W. van respectievelijk € 1.900,- en € 2.290,-. De X1D camera en objectieven zullen rond eind augustus/begin september beschikbaar komen via Transcontinenta en de officiële Hasselblad Dealers in de Benelux.

Technische specifcaties Hasselblad X1D

Sensor type: CMOS, 50 megapixels (8272 × 6200 pixels, 5.3 × 5.3 μm)

Sensor dimensions: 43.8 × 32.9mm

Image size: Stills: RAW 3FR capture 65MB on average. TIFF 8 bit: 154MB; Video: HD (1920 x 1080p)

File format: Stills: Lossless compressed Hasselblad 3FR Raw + JPEG , Video: H.264 Compressed (25 fps)

Shooting mode: Single shot stills, Video

Colour definition: 16 bit; Dynamic range up to 14 stops

ISO speed range: ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800 and 25600

Storage options: Dual SD card slots

Colour management: Hasselblad Natural Colour Solution

Storage capacity: 16GB card holds 240 images on average

Capture rate: 1.7 – 2.3 frames per second

Display: 3.0 inch TFT type, 24 bit colour, 920K pixels; Touch functionality: Yes, full support Live View: On camera, host and iOS device with high frame rate (30 fps)

Histogram feedback: Yes (on rear display)
IR filter: Mounted in front of sensor
Acoustic feedback: Yes
Software: Phocus for Mac and Windows. Compatible with Adobe Photoshop Lightroom® and Adobe Camera Raw® Platform support: Macintosh: OSX version 10.10; PC: Windows 7 / 8 / 10 (64 bit only)

Host connection type: USB 3.0 (5 Gbit/s) Type-C connector
Additional connections: Mini HDMI, Audio In/Out
Operating temperature: – 10 ̊C to + 45 ̊C / 14 – 113 ̊F
Wi-Fi & GPS: 802.11 a, b, g, n or 802.11 a, b, g, n, ac (depending on region) Dimensions: Camera body only: 150 x 98 x 71mm

Weight: 725 gram (camera body and battery)
Camera type: Mirrorless Large Sensor Medium Format
Lenses: Hasselblad XCD lenses with internal lens shutter, H System lens range with optional lens adapter
Shutter speed range: 60 minutes to 1/2000 sec. with XCD lenses
Flash sync speed Viewfinder: 2.36 MP XGA Electronic Viewfinder
Focusing: Autofocus metering via contrast detection. Instant manual focus override
Flash control: Automatic TTL centre weighted system, Nikon compatible hotshoe. Output can be adjusted from -3 to +3EV Exposure metering: Spot, Centre Weighted and Centre Spot
Power supply: Rechargeable Li-ion battery (7.2 VDC/3200 mAh)
www.pro-spirit.eu
www.hasselblad.com