Haus der Photographie Hamburg opent met Martin Munkácsi

Na een ingrijpende verbouwing is het Haus der Photographie geopend in het kunstcomplex de Deichtorhallen. Deze instelling ligt aan het Hamburgse havenfront en maakt deel uit het nieuwe culturele centrum van de noord-Duitse havenstad.
De collectie van het ‘Haus’ bestaat uit de privverzameling van F. C. Gundlach en het archief van het tijdschrift ‘Der Spiegel’. Uit de verzameling van Gundlach selecteerden Enno Kaufhold, Klaus Honnef en Gundlach zelf driehonderd vintageprints van Martin Munkácsi.

Munkácsi (Hongarije 1896 – New York 1963) wordt geintroduceerd als een groot en invloedrijk fotograaf, die praktisch vergeten is. Hij was in 1940, met inkomsten van 25 keer modaal, de bestbetaalde fotograaf ter wereld.

Munkácsi’s foto van drie jongens die de zee bij Liberia inrennen (1930) bracht een schok teweeg bij Henri Cartier-Bresson en zette hem aan om te gaan fotograferen. Ook Richard Avedon noemde Munkácsi n van zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

De jonge Munkácsi was gefascineerd door snelheid. Hij fotografeerde sportwedstrijden en motor- en autoraces. Aldus ontwikkelde hij zijn intutie voor het beslissende moment. Tussen 1927 en 1934 woonde en werkte hij in Berlijn, in die jaren zo’n beetje de culturele hoofdstad van Europa. In 1933 is hij een paar dagen in New York en schiet een modereportage voor Harpers’ Bazaar. Die serie brengt een soort revolutie in de modefotografie in gang. In een periode dat zelfs zeilsportfoto’s in de studio werden gefotografeerd, laat Munkácsi een model op het strand langs zijn camera hollen. Harpers’ Bazaar biedt hem een contract aan en in 1934 emigreert Munkácsi naar de Verenigde Staten.

Zijn levendige beelden werden hogelijk gewaardeerd en Munkácsi krijgt prachtige opdrachten. Hij was als cameraman, scenarist, belichter en regisseur betrokken bij films en schreef een autobiografische roman: Fool’s Apprentice. Tijdens een voetbalwedstrijd in 1963 krijgt hij een hartaanval en overlijdt.

De expositie Martin Munkácsi: Think while you shoot ! maakt deel uit van de zojuist geopende derde Trinalle der Photographie Hamburg, een evenement waar onder andere ook portretfoto’s van Robert Capa, een groot overzicht van de klassieke surrealistische fotografie en werk van Albert Renger-Patsch te zien zijn. De meeste exposities lopen tot 19 juni, het retrospectief van Munkácsi tot 24 juni.

info over het Haus der Photographie en deze tentoonstelling: www.deichtorhallen.de

over de derde Hamburgse Trinnale: www.phototriennale.de

de foto die Cartier-Bresson inspireerde (met onjuiste locatie-aanduiding): galeria.origo.hu