Heb- en vraatzucht in het Nederland van nu

Roel Visser heeft de afgelopen decennia een reputatie opgebouwd als fotograaf van de maatschappelijke stand van zaken in Nederland met sarcastische blik. Het was de laatste tijd een beetje rustig rond hem, maar er is nu een nieuw boek uit met foto’s in kleur (!) en een begeleidend essay van H.J.A. Hofland. Titel: Platter en dikker. Motto: ‘Wat is er mis in Nederland? De nieuwe rijken etaleren als nooit tevoren hun bezittingen, obesitas is de nieuwe volksziekte en agressie en geweld zijn normale aspecten van het dagelijks leven.’

Het persbericht:

In een dubbelessay nemen journalist H.J.A. Hofland en fotograaf Roel Visser de excessen van de welvaart onder de loep. Hofland schetst de contouren van de Nieuwe Mens die sinds een halve eeuw in de westerse samenleving tot ontwikkeling is gekomen. Zijn constateringen stemmen niet vrolijk. Roel Visser ging met zijn Leica naar voetbalvelden, snackbars, eerstehulpposten, Miljonair Fairs en strandtenten, en maakte verontrustende foto’s.

‘De nieuwe mens is overal. Hij is dikker. Hij praat harder en vlugger maar niet duidelijker. Hij steekt zijn middelvinger op, hij is eerder bereid een medemens uit te schelden, op zijn gezicht te slaan. Hij zal iedereen laten weten dat hij hier op aarde is. Respect!’
(citaat uit het essay van H.J.A. Hofland)

Het persbericht vervolgt:
Platter & dikker is een confronterend boek over heb- en vraatzucht, over hufterigheid, agressie, consumentisme en exhibitionisme.

H.J.A. Hofland is journalist en columnist. Hij werd uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw en ontving dit jaar de P.C. Hooftprijs.
Roel Visser is fotograaf. Hij won diverse internationale prijzen en werd drie maal bekroond door de Zilveren Camera. Eerder publiceerde hij de fotoboeken De jaren negentig (1992), Zorg in Nederland (1994) en Hier in Holland (2000).

110 pagina’s | € 24,50 | 60 full colour illustraties | 24,5 x 20 cm (oblong) | ISBN 978 90 5937 281 8
gebrocheerde paperback | vormgeving Studio Paul Pollmann

www.lubberhuizen.nl