Heden en verleden in foto, film en video

Op zondag 30 oktober organiseert het Nederlands fotomuseum in Rotterdam een lezingendag, waarbij besproken wordt hoe de historische werkelijkheid vorm krijgt in film en video. Hierbij wordt met name een vergelijking gemaakt met hoe de fotografie vormgeeft aan de herbeleving van het verleden.
Aansluitend hierbij wordt het boek ‘Broedplaats Europoort v/h De Beer’ van fotograaf Paul Bogaers gepresenteerd, en wordt de gelijknamige tentoonstelling geopend. Naast zijn eigen fotografie krijgen ook teksten en ander archiefmateriaal een plaats binnen dit project. Hiermee beoogt Bogaers nieuw licht te werpen op de geschiedenis van de natuurfotografie.

De opdracht van het fotomuseum is onderdeel van ‘The Past in the Present’, het in 1999 door het toenmalige Nederlands Foto Archief gestarte programma. Centraal in ‘The Past in The Present’ staat de reflectie op het verleden door fotografen en beeldend kunstenaars, al dan niet op basis of naar aanleiding van fotografische archieven binnen de collectie van het museum. De coördinatie is mede in handen van freelance curator Frank van der Stok. Naar verwachting is onder dezelfde titel een grote tentoonstelling te zien in het Nederlands fotomuseum, in het najaar van 2007, op de nog te openen locatie Las Palmas.

Meer informatie: Nederlands fotomuseum