Helen Levitt (95) overleden

De New-Yorkse Helen Levitt is afgelopen zondag in haar woning in Manhattan overleden tijdens haar slaap. Ze is 95 jaar geworden. Levitt maakte vorige eeuw naam als straatfotografe die het dagelijks leven in New York vastlegde. Ze richtte zich veelvuldig op kinderen, waarbij een speelse toon de overhand voerde.
Afgelopen najaar was in Foam in Amsterdam nog Levitts tentoonstelling In the Street te zien. Momenteel hangt er werk van Levitt in de Kahmann Gallery in Amsterdam (t/m 5 mei).

Over het begin van haar loopbaan schreef Foam vorig jaar:
‘Helen Levitt groeide op in Brooklyn, New York. Nadat ze vroegtijdig haar school verliet, werkte ze vier jaar lang voor een commercieel fotograaf waar ze zichzelf de techniek aanleerde. In de jaren ’30 inspireerde de sociale crisis veel fotografen om voor de overheid mee te werken in projecten die de sociale problemen aan de orde stelde (zoals de farm Security Administration). Levitt daarentegen, was ervan overtuigd dat ze het leven in New York wilde vastleggen. Niet als documentatie maar als observaties. In navolging van Cartier-Bresson kocht ze in 1936 een Leica en wandelde door de straten waar ze begon met het fotograferen van kinderen. Ze werkte voornamelijk in de armere buurten van New York, omdat het leven op straat er visueel heel interessant was. Haar opnamen zijn beelden van dagelijkse momenten; spelende kinderen, pratende ouderen, voorbijgangers. Ondanks de alledaagsheid van de taferelen zitten de foto’s vol drama, humor en gratie.’

New York Times: Helen Levitt, Who Froze New York Street Life on Film, Is Dead at 95

Recensie op PhotoQ: Een plasje tussen rauwe stoeprand en blinkende auto

Levitt bij Foam

www.kahmanngallery.com