Hellen van Meene exposeert nieuw werk in Huis Marseille

Op 1 september 2006 opende in het Amsterdamse Huis Marseille een tentoonstelling met ruim veertig nieuwe portretten van Hellen van Meene. Er zijn belangrijke verschillen tussen de portretten uit deze presentatie en die waar Van Meene bekend mee is geworden. Wat bleef is de bijzondere concentratie en een zekere surreële toon.
In de tweede helft van de jaren negentig vestigde Hellen van Meene (Alkmaar 1972) haar naam als fotografe van opmerkelijke portretten. In die tijd werkte ze met modellen uit de streek waar ze geboren is en opgroeide. In veel gevallen kende ze de tienermeisjes die ze fotografeerde. De soms absurdistische kleding, de afwijkende, vaak ongemakkelijke poses en het contrast met de omgeving leverde
portretten op die tegelijkertijd kwetsbaar en zeer uitgesproken waren.

In 1999 organiseerde de Photographers Gallery in Londen haar eerste buitenlandse solotentoonstelling. In 2001 werd Van Meene genomineerd voor de hoog aangeschreven Citibank Private Bank Photography Prize. Eén en ander leidde tot opdrachten van media als het New York Times Magazine en exposities in musea en galeries in de Verenigde Staten, Japan en verschillende Europese landen.

De portretten in deze expositie maakte Van Meene in de periode 2001-2005 in Tokyo, St. Petersburg, Riga, Berlijn, Essen, Heiloo en Londen. Naast pubermeisjes en soms jongens uit die leeftijdscategorie, fotografeert ze nu ook vrouwen en mannen in hun adolescentie. Een aantal van de geportretteerde vrouwen is hoogzwanger.

Van Meene drukt haar portretten in twee maten af: 30 bij 30 of 40 bij 40 centimeter. Door die maatvoering komt haar werk mijns inziens optimaal tot haar recht in een relatief kleine en lage ruimte zoals het bovenzaaltje van Huis Marseille. In de grote zaal hangen foto’s van Britse (tiener-)moeders met hun kind en portretten gemaakt in Japan, Heiloo en Riga. In de tuinzaal vinden we op één wand zes foto’s van duo’s, waaronder een tweeling uit Riga, jonge geliefden uit St. Petersburg en een broer en zus en twee vriendinnen uit Japan. Er tegenover hangen twee portretten van meisjes uit Essen die door een streep hard zonlicht beschenen worden.

Hoewel de vaste greep van de fotografe op alle beeldelementen voelbaar blijft, lijken deze beelden minder geënsceneerd dan die van voor 2000. De kleding oogt natuurlijker, de poses zijn minder dramatisch.

Ondanks het feit dat Van Meene modellen fotografeerde waarvan ze vaak de taal niet sprak, leidde de samenwerking tot beelden waarin de concentratie tastbaar is. In tegenstelling tot vroeger kijken de modellen nu ook regelmatig in de lens, zonder dat het de intensiteit van het beeld verbreekt. Van Meene en haar modellen creëerden samen een geloofwaardige (fotografische) identiteit. Het daglicht en de kleuren van kleding en achtergrond zijn zodanig evenwichtig in de compositie ingepast, dat alle beeldelementen elkaar versterken en tot een haast vanzelfsprekend evenwicht leiden.

Han Schoonhoven

Hellen van Meene: Nieuw Werk
Van 1 september tot en met 26 november 2006
in Huis Marseille, Keizergracht 401 in Amsterdam
Vanaf december is de expositie in Museum Folkwang in Essen te zien om vervolgens door te reizen naar Berlijn

Publicatie
Hellen van Meene/New Work
Foto’s: Hellen van Meene
Tekst: Els Barents.
Duits/Engels,
96 pagina’s, 41 foto’s in full-color
Uitgeverij Schimer/Mosel, München
Prijs 29,80 euro


Collectie van Huis Marseille / H+F Collectie
In het souterrain van het museum zal een keuze te zien zijn uit het werk van Japanse fotografen en fotografen die hun inspiratie uit Japan halen met werk van Susan Derges, Pierre Faure, Naoya Hatakeyama, Syoin Kajii, Rinko Kawauchi, Chino Otsuka en anderen.

Museumnacht 2006
Speciaal voor de Museumnacht op 4 november a.s. geeft Hellen van Meene een openbare Mini Masterclass, waarin zij de do’s en don’ts van de portretfotografie bespreekt aan de hand van portfolio’s van jonge, aankomende fotografen. Ook interessant voor de toehoorder die zijn familiekiekje op hoger niveau wil tillen. Professionele fotografen kunnen zich tot 9 oktober aanmelden bij Huis Marseille (020 5318980 / info@huismarseille.nl). Er wordt van te voren een selectie gemaakt uit de beste kandidaten. Verder kun je die nacht in Huis Marseille een interactieve rondleiding volgen onder leiding van Sjef van Duin, jezelf portretteren in een ‘Photo-Me booth’ op de stoep en wellicht dat je nog een nachtelijke fotograaf tegenkomt die je een roos aanbiedt.

Het Verdriet van de Zeedijk in Huis Marseille
Tijdens het Amsterdam Fringe Festival van het Theaterfestival presenteert theatergroep Het Verdriet van de Zeedijk ‘Khadish’ een MTV-opera van Sjaron Minailo en Anat Spiegel. Tussen 2 en 17 september is deze opera gefilmd in de visuele taal van de videoclip te zien in de Mediakeuken (de film begint elk half uur). Voor meer informatie: www.hetverdrietvandezeedijk.nl

Rondleidingen
Op gezette tijden zal Sjef van Duin interactieve rondleidingen verzorgen, gratis toegankelijk voor publiek. Kijk voor meer informatie op www.huismarseille.nl

Openingstijden & toegangsprijzen
Dinsdag – zondag: 11.00 – 18.00 uur (ook open op tweede pinksterdag!)
€5 / € 3 (gereduceerd tarief), gratis: kinderen t/m 17 jaar, MJK, ICOM-pas, e.v.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ilse van der Reijden of Merel Driessen
(020 5318980 / info@huismarseille.nl).

www.huismarseille.nl