Helmut Newton (83) verongelukt in Hollywood

Zelden werd het werk van een kunstenaar/fotograaf vlak voor zijn dood zo goed afgerond: eind vorig jaar verscheen de autobiografie, zijn archief is ondergebracht bij de Stiftung Preußischer Kulturbesitz in Berlijn, de retrospectieve tentoonstelling Work reisde de afgelopen jaren over de wereld en net voor de millenniumwisseling verscheen het ‘grootste en duurste boek van de twintigste eeuw’: Sumo.

De meester op het slappe koord van de erotische mode- en glamour-fotografie Helmut Newton is vrijdag omgekomen bij een auto-ongeluk in Hollywood. Volgens een bericht van AP verloor hij de macht over het stuur van zijn Cadillac bij het verlaten van het hotel Chateau Marmont en reed tegen een muur. Newton overleed kort daarna in het Cedars-Sinai ziekenhuis. Volgens vrienden is de doodsoorzaak een hartaanval, aldus de Los Angeles Times.

• Meer informatie in het overlijdensbericht in de New York Times.
• Het Duitse weekblad Stern heeft een biografie in foto’s.
• Een mooi overzicht van Newtons leven biedt de recensie door Charles Taylor van zijn eind vorig jaar verschenen ‘Autobiography’ op het Salon.com-zijspoor Review-a-Day.
• Duitse gedachten over een Duitse fotograaf in Die Zeit
• Afgelopen jaar was er in Düsseldorf een retrospectief: Slideshow in Flash.
• De Münchense boekhandel Goltz biedt een royale blik in het mega-boek Sumo dat enkele jaren geleden door Taschen werd uitgebracht als hommage aan Newton (klik op Ansichten aus Sumo).

—-