Henry Wolf (80) overlijdt in New York

Afgelopen maandag is de ontwerper en fotograaf Henry Wolf (Wenen 1925) in zijn New Yorkse appartement overleden. Wolf had als grafisch vormgever van onder andere Esquire en Harper’s Bazaar uitgesproken ideeën over hoe een magazine er uit moest zien.
In de vijftiger en zestiger jaren stond hij bekend om zijn toepassing van stevige, simpele typografie en creëerde ruimte voor surreële fotografie en inventieve illustraties. Hij nam als ontwerper vaak het initiatief en zocht de samenwerking met redacteuren om het karakter van het magazine te versterken. Hij introduceerde nieuwe lettertypen, gaf opdrachten aan zowel ervaren als net ontdekte fotografen en illustratoren en bepaalde het smoel van de cover.

Wolf verliet in de dertiger jaren Wenen om in Parijs een kunstopleiding te volgen. In 1941 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en nam lessen aan de New York City’s School of Industrial Art. Na zijn dienstperiode volgde hij cursussen vormgeving, fotografie en schilderen.
Op zijn 26ste was hij een van de jongste ontwerpers bij een nationaal tijdschrift, de Esquire. Na zeven jaar Esquire, vervolgde Wolf zijn carriere bij Harper’s Bazaar, om in 1961 voor het progressieve kunst- en entertainmentmagazine Show te gaan werken. In 1971 stelde hij vast dat er voor hem geen tijdschriften meer waren om aan te werken en opende een fotostudio in een omgebouwd koetshuis in Upper East Side. Wolf fotografeerde daar elegante modeseries en stillevens voor diverse opdrachtgevers.

Hij doceerde vormgeving en fotografie aan verschillende instituten en ontving belangrijke onderscheidingen voor zijn grafische werk.

Necrologie New York Times: Henry Wolf, Graphic Designer and Photographer, Dies at 80