Het bedrijf Fourandsix van Kevin Connor en Dr Hany Farid is al langere tijd bezig met het ontwikkelen van een detectieproduct dat zal moeten aantonen of een afbeelding gemanipuleerd is in Photoshop of niet. Op een blog geven zij een overzicht van de huidige stand van zaken in hun werk, en handige tips over hoe je zelf kan onderzoeken of een afbeelding wel of niet is gemanipuleerd.
In de zestien jaar dat Kevin Connor heeft gewerkt in de productmanagement voor Photoshop van Adobe, kreeg hij vaak de vraag of er een manier was om te bepalen of een afbeelding was gemanipuleerd was met Photoshop of niet. Na zijn vertrek bij Adobe startte hij het bedrijf Fourandsix met Dr. Hany Farid, forensisch expert in digitale afbeeldingen.
Het product zou kunnen gebruikt worden door bijvoorbeeld nieuwsorganisaties en politie. Volgens Connor moet het product mensen helpen bij het beoordelen van een beeld op levensduur en echtheid. Hij stelt dat daarbij niet één oplossing is om een foto te kunnen beoordelen, maar dat het moet worden beoordeeld door een reeks van technologieën.
Kevin Connor: “There’s a temptation to want to have some magic bullet or magic algorithm that will tell you whether an image is real or not, and we quickly realized that’s just not going to work,” he said. “What you have to do is approach it as a detective and examine all the various clues in the image itself and the file that contains the image.”
De tips richten zich op het bestand van de afbeelding en andere veelbetekenende aanwijzingen die ontstaan wanneer mensen knoeien met foto’s:
De eerste tip gaat over het controleren van een bestand en de metadata daarvan. Elk digitaal fotobestand bevat nuttige metadata, waarvan een deel wordt opgenomen als EXIF-gegevens. Deze gegevens kunnen meer informatie geven over de camera-instellingen die zijn gebruikt, maar kunnen soms ook iets vertellen over de laatste software die is gebruikt om het bestand op te slaan. Wanneer een foto wordt gecomprimeerd tot een JPG afbeelding bijvoorbeeld, kan het echter wel voorkomen dat niet alle informatie is terug te vinden.
De tweede tip is het herkennen en opsporen van Photoshop-tools die mogelijk zijn toegepast. Zo kan de clone-tool sporen van herhaling achtergelaten. De herhaling van deze gekopieerde pixels zou je kunnen opsporen. Fotoverbeteringen kunnen bovendien voor bepaalde halo’s zorgen. Bij het vinden van deze lichtkringen zou je kunnen stellen dat er mogelijk is gemanipuleerd.
Tot slot zou je de schaduwen en reflecties nauwkeurig kunnen onderzoeken. Hier worden tijdens manipulaties veel fouten in gemaakt en is niet altijd makkelijk goed te krijgen. Studies tonen bovendien aan dat het menselijke visuele systeem niet bijzonder goed is in het spotten van problemen met schaduwen. Er is dus wel wat oefening voor nodig.
Bovenstaande afbeelding laat zien hoe een geometrische analyse kan worden uitgevoerd. Deze analyse toont aan of de lichtval en schaduwen in overeenstemming zijn met de lichtbron. Wanneer de reflecties uit een zelfde lichtbron zouden komen, zouden de lijnen elkaar moeten kruisen aldus Connor.
Blog met uitgebreide verslagen en tips: fourandsix
Poynter: Three ways to spot if an image has been manipulated