Heruitgave van historisch fotoboek van Ata Kando en Violette Cornelius

Vijftig jaar na dato heeft het Nederlands fotomuseum het initiatief genomen tot
een facsimile-uitgave van het boek waarin Kando en Cornelius Hongaarse vluchtelingen een gezicht gaven.

In oktober 1956 brak in Hongarije een opstand uit tegen het Sovjet-regime. De strijd werd aanvankelijk in het voordeel van de democraten beslist. De nieuwe regering onder aanvoering van president Imre Nagy kondigde op 1 november een meerpartijenstelsel aan. Hongarije trad uit het Warschau-pact en er kwam ruimte voor de vrije pers.

In de nacht van 3 op 4 november trok het Russische leger Hongarije binnen. Na een week was de opstand neergeslagen en werd de oude orde hersteld. Vele Hongaren vluchtten diep teleurgesteld naar Oostenrijk.

Ata Kando (Boedapest 1913) nam het initiatief om een fotoboek te maken waarvan de opbrengst ten goede kwam aan Hongaarse kinderen. Samen met Violette Cornelius (Singapore 1919 – Frankrijk 1998) vertrok ze naar het Oostenrijks-Hongaarse grensgebied. Ter plekke fotografeerden ze tussen 10 en 20 november de gevluchte Hongaren, vooral veel kinderen, in een drietal Oostenrijkse opvangkampen.

In het titelloze boek, een uitgave van De Bezige Bij onder auspiciën van het Nationaal Comité Hulpverlening Hongaarse Volk, vertellen de foto’s het verhaal. De enige tekst bestaat uit elf vertalingen van een couplet uit een 18de eeuws volksliedje. Daarin wordt een geknakte bloem, de violier, aangesproken door iemand die vanwege ‘een verwoestende storm’ afscheid moet nemen van het geliefde vaderland.

De nieuwe uitgave is een reproductie van het door Jurriaan Schrofer vormgegeven origineel. De maten, kleur van het omslag en indeling zijn identiek. De foto’s zijn iets lichter gedrukt en het papier is een fractie glanzender. Het enige inhoudelijke verschil is het toegevoegde inlegvel met een verhaal van H.J.A. Hofland, die als journalist ooggetuige was van deze dramatische gebeurtenissen.

Deze uitgave verschijnt bij Veenman Publishers, in samenwerking met het Nederlands fotomuseum, het Mai Mano House in Boedapest, SICA en de Nederlandse Ambassade in Boedapest. De prijs is 19,95 euro.

Van 13 oktober tot en met 5 november wordt een selectie van de foto’s uit het boek gepresenteerd in de tentoonstelling Hongaarse Vluchtelingen, 1956 – Foto’s van Violette Cornelius en Ata Kando in het Hungarian House of Photography, Mai Manó House in Boedapest.