Het gaat juist goed met fotoveilingen

Recente berichten over een dip in de verkoop van foto’s op veilingen kloppen niet. Dat meldt de New-Yorkse handelaar Alex Novak. De brond van de berichten was de Franse website ArtPrice. Volgens Novak is het systeem dat ArtPrice gebruikt om de trend vast te stellen gebaseerd op een veel te beperkt aantal fotografen.
Novak stelt juist vast dat het na een moeilijk moment van het voorjaar, door het begin van de oorlog in Irak, weer beter gaat met de kunstfotohandel. De buy-ins, de foto’s die veilinghuizen innemen omdat de geboden prijs onder het minimum blijft, zijn de afgelopen in aantal sterk teruggelopen. Bij Christie’s daalde de ‘buy-in rate’ bij voorbeeld van 42 procent in de lente naar 24 procent in de herfstverkopen. Andere veilinghuizen vertoonden minder sterke veranderingen maar wel een daling: Sotheby’s van 25 naar 23 procent, Phillips van 40 naar minder dan 35 procent.

Novak concludeert dat betere tijden zijn aangebroken na een zware anderhalf haar na 11 september 2001. De komende beurs Paris Photo kan zich nauwleijks beter nieuws wensen.

Alex Novak publiceert onder meer de website www.iphotocentral.com