Het nieuwe ‘Naarden’: belevenis, omgeving en genieten

Stralende gezichten op de perspresentatie van het vernieuwde FotoFestival Naarden. Directeur André van de Velde, Eduard Planting – fervent collectioneur en sinds drie jaar galeriehouder- en Feiko Koster – fotograaf en ook galeriehouder- presenteren de nieuwe plannen voor het tweejaarlijkse FotoFestival Naarden. Zij hebben dit jaar gekozen voor een naar eigen zeggen duidelijk thema om het programma rondom op te bouwen: het portret. De titel: Let’s Face It; Portraits of Dutch Photography.
De hoofdtentoonstelling in de Grote Kerk is voor portretten uit het zopas verschenen boek van Joost van den Broek. De overige tentoonstellingen gaan onder andere over bedrijfskleding (Second Skin), naakten (Bare Essence) en zelfportretten (Just Me). Het festival heeft ook buitenland ambities, vandaar de Engels titels en de iPad app die in plaats van een catalogus wordt samengesteld.

De nadruk van het festival ligt op de belevenis, de omgeving en genieten. De tentoonstellingen moeten toegankelijk zijn voor een groot publiek, maar Koster en Planting hopen ook de professional te behagen. Zij worden daarom voor de selectie bijgestaan door drie fotografen: Reinier Gerritsen, Krijn van Noordwijk en Peter van de Wijngaart. Nieuw dit jaar is een prijs voor de best gestylde foto, guerilla presentaties en een uitgebreid educatief programma. Andere programma onderdelen blijven min of meer hetzelfde.

Op de vraag hoe de organisatie de toekomst van het festival ziet, zet André van de Velde uiteen hoe de ontwikkelingen de afgelopen jaren hebben geleid tot de nieuwe aanpak. Tot en met 2007 was er een vaste kern van enthousiaste mensen in en rond Naarden. Een aantal van hen, onder wie Van de Velde zelf, vond het tijd voor verandering. Dat leidde tot het uitnodigen van twee externe curatoren voor de editie van 2009. Marga Rotteveel en Teun van der Heijden kozen een thema op basis van inzendingen die zij aanvulden met werk van andere, meer gevestigde namen. De reacties waren verdeeld: te elitair voor de één, te populair voor de ander. Op de terrassen werd veel gemopper gehoord. De komende editie zet een nieuwe, luchtiger toon die ook de komende jaren gevolgd gaat worden. Wat blijft is dat er alleen Nederlandse fotografen worden gepresenteerd, ook zij die nog nauwelijks aan bod zijn gekomen. Als de thema’s de genres in de fotografie blijven volgen, is het vaatje voorlopig nog niet leeg bovendien.

Op Facebook vroeg Willem van Zoetendaal (galeriehouder, uitgever en vormgever) zich af wat de toegevoegde waarde van het festival is op het grote, reeds bestaande aanbod. Planting: ‘Natuurlijk proberen we een onderscheidend programma neer te zetten, gericht op verhalende fotografie –(Op de vraag om opheldering van die term, moet de organisatie een antwoord schuldig blijven.) en met een duidelijk thema. Minder documentair en minder experimenteel gericht dan veel andere festivals en musea. Zowel nieuw talent als oud-gedienden, naast elkaar en met elkaar. En dat alles in de bijzondere, compacte, omgeving van een oud vestingstadje.‘

Het FotoFestival Naarden 2011 is van 21 mei t/m 19 juni 2011 te bezoeken.
www.fotofestivalnaarden.nl